EDITOR'S PICK

Κύμα σεξουαλικών νοσημάτων «πνίγει» την Ευρώπη – Οι επικίνδυνες ηλικίες

Κύμα σεξουαλικών νοσημάτων «πνίγει» την Ευρώπη – Οι επικίνδυνες ηλικίες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κύμα σεξουαλικών νοσημάτων «πνίγει» την Ευρώπη – Οι επικίνδυνες ηλικίες

Περίπου 300.000 νέες διαγνώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων καταγράφουν κάθε χρόνο οι χώρες της Ευρώπης

Την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της επιτήρησης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ενίσχυση των στοχευμένων παρεμβάσεων πρόληψης υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας.

Η ανασκόπηση του ECDC παρέχει εκτιμήσεις επιπολασμού για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη και εντοπίζει ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτά τα νοσήματα.

Τα ΣΜΝ, τα οποία είναι μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων λοιμώξεων παγκοσμίως, παραμένουν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), όπου αναφέρονται περίπου 300.000 νέες διαγνώσεις βακτηριακών ΣΜΝ ετησίως.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός υποεκτιμά την πραγματική διάσταση των επιδημιών ΣΜΝ στην ΕΕ/ΕΟΧ, λόγω διαφορών στην κάλυψη των εθνικών συστημάτων επιτήρησης και διακυμάνσεων στις πρακτικές δοκιμών και αναφοράς.

Η ανασκόπηση, η οποία συνέλεξε εκτιμήσεις επιπολασμού για τα χλαμύδια, τη γονόρροια, τη σύφιλη και την τριχομονάδωση στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, εντόπισε τη δυσανάλογη επίδραση που έχουν οι επιδημίες ΣΜΝ σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι νέοι, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) και οι εργαζόμενοι του σεξ. Για παράδειγμα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό χλαμυδίων και γονόρροιας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι νεαρές γυναίκες, ιδιαίτερα, έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά επιπολασμού για τα χλαμύδια και τη γονόρροια σε σύγκριση με τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Παρομοίως, οι MSM στην ΕΕ/ΕΟΧ παρουσιάζουν σημαντικά υψηλά ποσοστά επιπολασμού για διάφορα ΣΜΝ, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες προσπάθειες πρόληψης. Μεταξύ των MSM, όσοι ζουν με τον HIV και όσοι λαμβάνουν προφυλακτική θεραπεία (PrEP) για τον HIV έχουν υψηλότερο επιπολασμό βακτηριακών ΣΜΝ, υποδεικνύοντας την ευαλωτότητά τους σε ανεπαρκή σεξουαλική υγεία και την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση σε δοκιμές και θεραπεία.

Παρά τα παραπάνω, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη πρόσφατων και μεθοδολογικά αξιόπιστων εκτιμήσεων για τον επιπολασμό των ΣΜΝ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το κενό δεδομένων εμποδίζει την πλήρη κατανόηση της δυναμικής εξάπλωσης των ΣΜΝ και τον εντοπισμό των ευπαθειών σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού. Επίσης, παρεμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών και στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης της δημόσιας υγείας. Η ανασκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένες ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, όπως οι εργαζόμενοι του σεξ και τα άτομα που κάνουν ενέσιμες ναρκωτικές ουσίες, είναι σοβαρά υπομελετημένες, περιορίζοντας περαιτέρω την ικανότητα αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αναγκών σε σεξουαλική υγεία.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, το ECDC συνιστά στις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την ικανότητά τους να κατανοούν και να καταγράφουν τα πρότυπα, τη δυναμική μετάδοσης και τις επιπτώσεις των ΣΜΝ στον πληθυσμό. Το ECDC συμβουλεύει τις χώρες να χρησιμοποιούν εκτιμήσεις επιπολασμού και άλλα δεδομένα για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου ΣΜΝ που βασίζονται σε αποδείξεις.

Πηγή: ygeia mou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments