Γεωπολιτικά

Σχέδιο 2025: Τραμπ – Μια πορεία προς τα εμπρός ή μια κάθοδος στον αυταρχισμό

Σχέδιο 2025: Τραμπ – Μια πορεία προς τα εμπρός ή μια κάθοδος στον αυταρχισμό

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το γεγονός της απόπειρας δολοφονίας του υποψήφιου για τρίτη φορά για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την αλλαγή της πολιτικής δυναμικής με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν.

Το γεγονός της απόπειρας δολοφονίας κατά του τρίτου υποψήφιου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε τη μετατόπιση της πολιτικής δυναμικής με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν. Με τα ποσοστά των Δημοκρατικών να συνεχίζουν να μειώνονται, ο Τραμπ αποκτά σημαντική δυναμική. Σύμφωνα με εσωτερικές δημοσκοπήσεις των Δημοκρατικών, ο Τραμπ κερδίζει έδαφος σε 14 κρίσιμες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε που κέρδισε ο Μπάιντεν το 2020, την Αριζόνα, τη Γεωργία, το Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται επίσης σε πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Μινεσότα, το Μέιν, το Νέο Μεξικό, η Βιρτζίνια και το Νιου Χάμσαϊρ.

Ένα σημαντικό σημείο διαμάχης στις αμερικανικές εκλογές του 2024 είναι το αμφιλεγόμενο “Σχέδιο 2025″, ένα συντηρητικό πολιτικό σχέδιο που έχει προκαλέσει φόβους για πιθανό αυταρχισμό και χριστιανικό εθνικισμό υπό την πιθανή προεδρία του Τραμπ. Το «Σχέδιο 2025», το οποίο ξεκίνησε από το Ίδρυμα Heritage και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2023, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, τον εξορθολογισμό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την εφαρμογή συντηρητικών πολιτικών. Πρωταρχικός στόχος του είναι να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στη συντηρητική διακυβέρνηση το 2024.

Το Σχέδιο 2025 περιλαμβάνει διάφορες βασικές συνιστώσες:

Κυβερνητική αναδιοργάνωση: Το σχέδιο προτείνει την ενοποίηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων ομοσπονδιακών θέσεων εργασίας.

Απελευθέρωση: Στοχεύει στην κατάργηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την ελαχιστοποίηση της κυβερνητικής υπερβολής.

Δικαστικοί διορισμοί: Το σχέδιο επιδιώκει να διορίσει δικαστές που θα τηρούν μια αυθεντική ερμηνεία του Συντάγματος, παρόμοια με τους προηγούμενους διορισμούς του Τραμπ στους δικαστές Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι Μπάρετ.

Μεταναστευτική πολιτική: Υποστηρίζει αυστηρότερους ελέγχους της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πρόσθετων συνοριακών τειχών και περιορισμών στις αιτήσεις ασύλου, αντανακλώντας τις προηγούμενες πολιτικές του Τραμπ.

Το Σχέδιο 2025 είναι δομημένο γύρω από τέσσερις κύριους πυλώνες: δημιουργία βάσης δεδομένων με δυνητικά στελέχη της διοίκησης, ανάπτυξη προγράμματος κατάρτισης για τους εν λόγω υποψηφίους και σύνταξη εγχειριδίου δράσης για τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν εντός των πρώτων 180 ημερών της θητείας. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η ανατροπή της ομοσπονδιακής έγκρισης για τα φάρμακα για τις αμβλώσεις, η κατάργηση του Υπουργείου Παιδείας, η κατάργηση της προστασίας της απασχόλησης για πολλούς δημόσιους υπαλλήλους και η εντατικοποίηση της επιβολής των μεταναστευτικών νόμων.

Αν και οι συστάσεις του σχεδίου 2025 ευθυγραμμίζονται στενά με τους πολιτικούς στόχους του Τραμπ, το σχέδιο δεν συνδέεται επίσημα με αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από τους συντελεστές του είναι πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο Ρας Βάουτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρις Μίλερ και ο Ρότζερ Σεβερίνο, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Ο Βάουτ υπηρετεί τώρα ως διευθυντής πολιτικής της επιτροπής πλατφόρμας της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών για το 2024, η οποία ενέκρινε την πλατφόρμα στο συνέδριο του Ιουλίου. Ο Τζον Μακέντι, ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Προσωπικού του Λευκού Οίκου υπό τον Τραμπ, είναι ανώτερος σύμβουλος του Heritage Foundation και έχει δηλώσει ότι η οργάνωση θα «ενσωματώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς μας» με την εκστρατεία του Τραμπ μόλις ανακοινωθούν οι επίσημες προσπάθειες μετάβασης.

Παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να αποστασιοποιηθεί από το Σχέδιο 2025, οι ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ του σχεδίου και των συμμάχων του υποδηλώνουν ότι, αν κερδίσει την προεδρία, θα έχει σημαντική επιρροή στην εφαρμογή των προτάσεών του. Αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες παγκόσμιες επιπτώσεις. Η στάση του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο απρόβλεπτη και απομονωτική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς σχέσεις.

Επιπλέον, ο δυνητικός αντίκτυπος στην παγκόσμια δυναμική είναι σημαντικός, ιδίως όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ σε συγκρούσεις όπως αυτές στην Ουκρανία και τη Γάζα, τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Οι πολιτικές του Σχεδίου 2025, που θεωρούνται ανταγωνιστικές προς την Κίνα, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν σημαντικά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν την Κίνα να προετοιμαστεί για αυξημένες εντάσεις και να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων. Οι αυστηρές πολιτικές των ΗΠΑ κατά της Κίνας θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικές οικονομικές αλληλεπιδράσεις, επηρεάζοντας ενδεχομένως βασικές αμερικανικές εταιρείες όπως η Tesla και η Apple, οι οποίες έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Κίνα. Τέτοιες διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε ευρείες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024, η συζήτηση γύρω από το Σχέδιο 2025 υπογραμμίζει ένα κρίσιμο ερώτημα: Είναι ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της αμερικανικής διακυβέρνησης ή μια πορεία προς την αυταρχική διακυβέρνηση; Οι προτεινόμενες αλλαγές και η επιρροή των συμμάχων του Τραμπ στο Σχέδιο αποκαλύπτουν μια βαθιά ριζωμένη ένταση μεταξύ συντηρητικής μεταρρύθμισης και πιθανής δημοκρατικής διάβρωσης. Η έκβαση των εκλογών και η πιθανή εφαρμογή του Σχεδίου 2025 θα καθορίσουν πιθανότατα αν οι ΗΠΑ θα χαράξουν πορεία προς μια ανανεωμένη συντηρητική διακυβέρνηση ή αν θα κατρακυλήσουν σε ένα πιο αυταρχικό καθεστώς. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά για να δει πώς θα εξελιχθεί αυτή η κομβική στιγμή στην αμερικανική πολιτική και τις ευρύτερες επιπτώσεις της στην παγκόσμια σταθερότητα και τους δημοκρατικούς κανόνες.

Πηγή: Modern Diplomacy, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments