Διεθνή

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Μισέλ Μπαρνιέ, νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους, ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

Ο Μακρόν έδωσε στον Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων. Ο Μπαρνιέ, γνωστός και ως «Mr Brexit», θα έχει τη μεγάλη πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους, ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός. Είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του το 2021, λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.

Ο Μακρόν έχει εξετάσει μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη που να εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση και δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τον Μπαρνιέ ή για τον σύμμαχο του Μακρόν, τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον οποίο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ως πιθανό υποψήφιο.

Αλλά τουλάχιστον ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη Βουλή μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει άμεσα την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ ή του Μπαϊρού, αν πληρούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Όπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής του Συναγερμού, Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του Συναγερμού, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της Βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments