Διεθνή

Ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του Νοεμβρίου θα καταγγείλει η Ουάσινγτκον

Ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του Νοεμβρίου θα καταγγείλει η Ουάσινγτκον

Πηγή Φωτογραφίας: Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks during a campaign event on manufacturing and buying American-made products at UAW Region 1 headquarters in Warren, Mich., Wednesday, Sept. 9, 2020. (AP Photo/Patrick Semansky)

Αναμένεται και τοποθέτηση του Λευκού Οίκου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται σήμερα να κατηγορήσουν επισήμως τη Ρωσία για συνεχή εκστρατεία παρέμβασης ενόψει των προεδρικών εκλογών  του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν CNN και CBS η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να καταγγείλει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να επηρεάσει την κοινή γνώμη, προχωρώντας με μια σειρά νομικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων και ποινικών κατηγοριών.

Πέραν όσων ανακοινωθούν από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ Garland αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις ή άλλα μέτρα αργότερα την Τετάρτη. Μαζί του θα είναι ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι, η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό, η κύρια αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Νικόλ Αρτζεντιέρι και ο Ματ Όλσεν, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας για το τμήμα εθνικής ασφάλειας.

Στο επίκεντρο των αμερικανικών καταγγελιών θα βρεθεί το ρωσικό κρατικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RT – πρώην Russia Today καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τον συγκεκριμένο όμιλο ως κομβικό στην προσπάθεια προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Η ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης εκκαθαρίζεται μέσω τόσο αμερικανικών όσο και μη αμερικανικών φωνών, δήλωσαν τέσσερις από τις πηγές που επικαλείται το CNN. Στο σύνολό τους, οι ενέργειες θα είναι η πιο σημαντική δημόσια απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν μέχρι στιγμής στις φερόμενες ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής που στοχεύουν σε Αμερικανούς ψηφοφόρους. Αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι προσπάθησε να χακάρει τόσο την εκστρατεία του Τραμπ όσο και την εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις τον περασμένο μήνα, οι αναμενόμενες ενέργειες της Τετάρτης είναι μια υπενθύμιση ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να θεωρούν τη Ρωσία ως εξέχουσα απειλή ξένης επιρροής στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσαν οι πηγές.

Προειδοποιήσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η Ρωσία παραμένει απειλή για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, η Μονακό προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «και οι εντολοδόχοι του χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές στις επιχειρήσεις παρέμβασής τους». «Στοχεύουν σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες ψηφοφόρων και σε ψηφοφόρους που αλλάζουν πολιτεία σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και των εκλογών στο Κογκρέσο», είπε.

«Σκοπεύουν να συνεργαστούν με ανυποψίαστους Αμερικανούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν αφηγήσεις που προωθούν τα ρωσικά συμφέροντα. Εργάζονται για να μειώσουν την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Και πάντα προσαρμόζονται».

Η προσπάθεια άμβλυνσης της επιρροής του RT από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Το RT, παλαιότερα γνωστό ως Russia Today, διαχειρίζεται τηλεοπτικές και διαδικτυακές πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο που προωθούν την ατζέντα του Κρεμλίνου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποχρέωσε το RT America να εγγραφεί ως ξένος πράκτορας το 2017, αφού αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέσο ενημέρωσης συνέβαλε στις ρωσικές προσπάθειες ανάμειξης στις εκλογές του 2016.

Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις της Τετάρτης θα είναι η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αμβλύνει την επιρροή του RT μέσα σε τόσους μήνες. Τον Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε έναν υπάλληλο του RT ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο που χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο περίπου 1.000 λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παριστάνει τους κατοίκους των ΗΠΑ και να διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα θέματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρηματοδότησε το σύστημα- εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Στις εκλογές του 2024, η φερόμενη υιοθέτηση από το Ιράν ενός παρόμοιου εγχειριδίου hack-and-leak που χρησιμοποίησε η Ρωσία το 2016 έχει θέσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε αυξημένη επιφυλακή. Τον Ιούνιο, μια ομάδα χάκερς που συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση στόχευσε με επιτυχία την εκστρατεία του Τραμπ, έκλεψε εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας και τα μοιράστηκε με ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Οι χάκερς παραβίασαν τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επί μακρόν συμμάχου του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, για να στοχεύσουν το προσωπικό της εκστρατείας, όπως μετέδωσε το CNN.

Ρωσίδα βουλευτής: Απόλυτες ανοησίες

Για απόλυτες ανοησίες έκανε λόγο η Ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα, σχετικά με τις κατηγορίες που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Η Μπούτινα απάντησε μετά από δημοσίευμα του CNN που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να κατηγορήσει σήμερα τη Ρωσία για μια εκστρατεία επηρεασμού των εκλογών, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες με στόχο την παραπληροφόρηση Αμερικανών ψηφοφόρων.

«Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήταν και είναι απόλυτες ανοησίες και κυνήγι μαγισσών», απάντησε η Μπούτινα, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του CNN. Η Μπούτινα είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών στις ΗΠΑ επειδή ενεργούσε ως μια Ρωσίδα πράκτορας και σήμερα είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ – ο μόνος νικητής είναι το ιδιωτικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το σημαντικό- και τίποτα άλλο”, τόνισε η ίδια.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, αλλά τις παρακολουθεί στενά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments