Διεθνή

Σε ποιες 6 πολιτείες – κλειδιά προηγείται η Κάμαλα Χάρις

Σε ποιες 6 πολιτείες – κλειδιά προηγείται η Κάμαλα Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τι αποτυπώνουν νέες δημοσκοπήσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική κούρσα με ανάμεικτες προοπτικές σε 6 κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του CNN που διενεργήθηκαν από την SSRS σε κάθε πολιτεία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στην Αριζόνα. Διχασμένοι φαίνεται πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι σε Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσυλβάνια.

Κατά μέσο όρο το 15% των πιθανών ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη σίγουρα ποιον υποψήφιο θα επιλέξει, υποδηλώνοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη καθώς προχωράνε οι μέρες και οι προεκλογικές εκστρατείες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το 50% των πιθανών ψηφοφόρων στο Ουισκόνσιν επιλέγει Κάμαλα Χάρις και το 44% Ντόναλντ Τραμπ. Στο Μίσιγκαν το 48% στηρίζει Χάρις και το 43% Τραμπ. Στην Αριζόνα, ο Τραμπ βρίσκεται στο 49% έναντι 44% της Χάρις.

Στη Τζόρτζια και τη Νεβάδα, το 48% στηρίζει την Χάρις και το 47% τον Τραμπ. Στην Πενσυλβάνια, οι υποψήφιοι ισοβαθμούν στο 47%.

Οι δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν μετά το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, αντανακλούν αποτελέσματα μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων που προσδιορίζονται μέσω ενός συνδυασμού προηγούμενης εκλογικής συμπεριφοράς και τρέχουσας πρόθεσης ψήφου.

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιες είναι οι Πολιτείες «κλειδιά» Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πολιτείες Πενσυλβάνια και Τζόρτζια αναδεικνύονται ως κεντρικοί παράγοντες στην εκλογική αναμέτρηση για την πορεία κάθε υποψηφίου προς τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2020 κέρδισε και στις παραπάνω έξι πολιτείες και συγκεκριμένα την Τζόρτζια με λιγότερο από 12.000 ψήφους και την Αριζόνα με λίγο περισσότερο από 10.000 ψήφους. Αν η Κάμαλα Χάρις κρατούσε τις νίκες του Μπάιντεν το 2020 εκτός αυτών των έξι πολιτειών και είχε το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, μια νίκη στην Πενσυλβάνια συν μια μόνο εκλογική ψήφος από οπουδήποτε αλλού θα της έδινε την προεδρία.

Εάν ο Τραμπ κρατήσει τη Βόρεια Καρολίνα -πολιτεία την οποία κέρδισε το 2020 και η οποία θεωρείται ευρέως πεδίο μάχης στη φετινή αναμέτρηση- οι νίκες σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια θα τον έφερναν στην κορυφή, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν ή Νεβάδα.

Σε αυτό το σενάριο, ακόμη και η Αριζόνα, όπου κατέχει επί του παρόντος ένα μικρό προβάδισμα, δεν θα ήταν απαραίτητη για να κερδίσει ο Τραμπ άλλη μια θητεία ως πρόεδρος.

Η ανάδειξη της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, αντικαθιστώντας τον Μπάιντεν, άλλαξε κάποια πράγματα στην προεδρική κούρσα αλλά άφησε και ίδια κάποια άλλα. Τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία αποτελούσαν ένα αξιοσημείωτο αδύναμο σημείο για τον Μπάιντεν, παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τους υποψήφιους ψηφοφόρους.

Κατά μέσο όρο το 39% των πιθανών ψηφοφόρων σε όλες τις πολιτείες επιλέγουν την οικονομία ως το κύριο θέμα τους, με την προστασία της δημοκρατίας να ακολουθεί μέσο όρο 25%. Ωστόσο, η Χάρις έχει καταφέρει να ψαλιδίσει σημαντικά τη διαφορά με τον Τραμπ στα ζητήματα της οικονομίας, σε σχέση με τη διαφορά που είχε δημιουργηθεί επί Μπάιντεν. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ είναι πιο αξιόπιστος από την Χάρις για την οικονομία κατά 8 μονάδες κατά μέσο όρο.

Ο Τραμπ διατηρεί ένα ευρύ πλεονέκτημα ως πιο αξιόπιστος για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ενώ η Χάρις έχει ενισχύσει το προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν ως πιο αξιόπιστη για το χειρισμό των αμβλώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, με τις γυναίκες σε αυτές τις έξι πολιτείες να την προτιμούν κατά μέσο όρο 27 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχεδόν σε όλες αυτές τις πολιτείες, οι πιθανοί ψηφοφόροι είναι πιο κατάλληλοι να περιγράψουν τον Τραμπ από την Χάρις ότι έχει ξεκάθαρα σχέδια πολιτικής για να λύσει τα προβλήματα της χώρας (οι ψηφοφόροι μοιράζονται ομοιόμορφα σε αυτό το ζήτημα στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν), αλλά οι ψηφοφόροι σε αυτές τις πολιτείες ταλάντευσης περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό την Χάρις. Περίπου οι μισοί σε κάθε πολιτεία (μεταξύ 46% και 51%) λένε ότι οι απόψεις και οι πολιτικές του Τραμπ είναι τόσο ακραίες που αποτελούν απειλή για τη χώρα, ενώ περίπου 4 στους 10 (μεταξύ 37% και 42%) λένε το ίδιο για τις θέσεις του Χάρις.

Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, των οποίων οι προτιμήσεις στην προεδρική κούρσα ποικίλλουν ανά πολιτεία, είναι πιθανό να δείξουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη για την κούρσα- περίπου το ένα τέταρτο των ανεξάρτητων πιθανών ψηφοφόρων ή και περισσότερο αισθάνονται έτσι σε όλες τις πολιτείες.

Επίσης είναι πιο πιθανό από τους άλλους ερωτηθέντες να υποστηρίξουν ότι πιστεύουν πως ούτε η Χάρις ούτε ο Τραμπ θα ενώσουν τη χώρα αντί να τη διχάσουν (33% κατά μέσο όρο σε όλες τις πολιτείες το λένε αυτό), ότι κανένας από τους δύο δεν έχει σαφή πολιτικά σχέδια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (31% κατά μέσο όρο) και ότι κανένας εκ των δύο δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων (26% κατά μέσο όρο).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments