Οδηγός

Αυξάνεται κατά 600% το επίδομα σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές – Οι 18 ειδικότητες

Αυξάνεται κατά 600% το επίδομα σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές – Οι 18 ειδικότητες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Αυξάνεται κατά 600% το επίδομα σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές – Οι 18 ειδικότητες

Ο εξαπλασιασμός του επιδόματος για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ για τις άγονες περιοχές της χώρας αφορούν συγκεκριμένα σε 18 ιατρικές ειδικότητες.

Αυξάνεται κατά 600% το επίδομα προσέλκυσης και παραμονής για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές, (Περιοχές Α’ και Περιοχές Β’).

Ο εξαπλασιασμός του επιδόματος για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ για τις άγονες περιοχές της χώρας αφορούν συγκεκριμένα σε 18 ιατρικές ειδικότητες.

Με τη νέα ΚΥΑ που υπογράφηκε την Πέμπτη (05.09.2024) από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται είναι τα εξής:

1. Στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και 3 άγονες περιοχές κατηγορίας Α΄ της παρ. 5 του άρθρου 5 καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Στους ειδικευμένους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ της παρ. 6 του άρθρου 5, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους διακοσίων (200) ευρώ.

3. Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ

α) των ειδικοτήτων εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και

β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων καταβάλλεται πλέον των οικονομικών κινήτρων των παρ. 1 και 2,

α) αποζημίωση ως πρόσθετο μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, προκειμένου για υπηρετούντες σε υγειονομική δομή που βρίσκεται σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και

β) αποζημίωση ως πρόσθετο μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους διακοσίων (200) ευρώ, προκειμένου για υπηρετούντες σε υγειονομική δομή που βρίσκεται σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.

4. Τα οικονομικά κίνητρα των παρ. 1, 2 και 3 καταβάλλονται σωρευτικά προς τα επιδόματα, κίνητρα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα των περ. Α, Β, Γ, Δ, ΣΤ, Ζ και Η της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α΄225), εφόσον στο ίδιο πρόσωπο συντρέχουν οι λόγοι που δικαιολογούν την καταβολή τους και πληρούνται οι εκάστοτε προβλεπόμενες προϋποθέσεις και οι όροι καταβολής.

«Απαντούμε λοιπόν με πράξεις και όχι με λόγια στο υπαρκτό πρόβλημα ελλείψεως ανθρωπίνου δυναμικού, ειδικά στις Περιφερειακές δομές Υγείας του ΕΣΥ», σχολιάζει με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει:

«Εξαπλασιάζουμε για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζουμε για όλες τις υπόλοιπες το μηνιαίο επίδομα και προχωρούμε άμεσα στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις κρίσιμες περιοχές. Όσο και αν η «Συμμορία της Μιζέριας» θέλει να απαξιώσει το ΕΣΥ, το ΕΣΥ Αλλάζει, γίνεται καλύτερο και συνεχίζει και θα συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες Υγείας που αξίζουν οι συμπολίτες μας».

Υπενθυμίζεται ότι τη θέσπιση νέου επιδόματος για την προσέλκυση γιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές ανακοίνωσε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Σε δύο μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο επίδομα στους γιατρούς.

πηγή: Iatropedia.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments