Οικονομία

Η «έξοδος» του ΤΧΣ από την Εθνική ανοίγει τον δρόμο και για το Σπίτι μου 2

Η «έξοδος» του ΤΧΣ από την Εθνική ανοίγει τον δρόμο και για το Σπίτι μου 2

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη έχοντας στο φάκελο του τη συμφωνία με τους όρους του προγράμματος.

Στην τελική ευθεία περνά πλέον η διαδικασία για την αποεπένδυση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα.

Η εναρκτήρια σύσκεψη του ΤΧΣ πραγματοποιήθηκε χθες με στόχο η σχετική διαδικασία να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Θετικά όμως είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Κομισιόν για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Σπίτι Μου 2».

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη έχοντας στο φάκελο του τη συμφωνία με τους όρους του προγράμματος.

Η ΕΤΕ και το ποσοστό του Δημοσίου Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδιάζεται η πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 18,39%. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη καθώς ενόψει τον αμερικανικών εκλογών (5 Νοεμβρίου) το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πιο συγκρατημένο 15 με 20 ημέρες πριν αλλά και 15 με 20 ημέρες μετά.

Επομένως η διαδικασία αποεπένδυσης θα πρέπει να γίνει είτε στις αρχές Οκτωβρίου είτε εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέχθηκε ο Οκτώβριος.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να διατεθεί προς πώληση ένα ποσοστό γύρω στο 10% 13% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και το υπόλοιπο (γύρω στο 5%) να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ και στο Υπερταμείο από το νέο έτος (καθώς το ΤΧΣ θα απορροφηθεί από το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο). Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι ταυτισμένη με το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό μένει να φανεί στην πράξη, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τo «Σπίτι Μου 2» Τη «χρυσή τομή» φαίνεται να βρίσκουν ελληνική κυβέρνηση και Κομισιόν γύρω από τις λεπτομέρειες του νέου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι Μου 2», μέσα από διεύρυνση του αριθμού των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν α΄ κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προβλέπεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από δάνεια τραπεζών.

Οι πολύ ευνοϊκοί όροι του προγράμματος «Σπίτι μου 2» αναμφίβολα θα ενισχύσουν τη στεγαστική πιστωτική επέκταση των τραπεζών, η οποία παρέμενε πολύ χαμηλή τα προηγούμενα χρόνια και με αμυδρά σημάδια ανάκαμψης φέτος.

Η πρόταση της Αθήνας στην Κομισιόν Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν προβλέπονται:

διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Επίσης, δεν διέθεταν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες. η παλαιότητα του ακινήτου, με βάση την ελληνική πρόταση, δεν αλλάζει και παραμένει η ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα που είναι τουλάχιστον 15 ετών. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους.

Πηγή:naftemporiki, Ραλλού Αλεξοπούλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments