Οικονομία

Νέο θρίλερ για τον Great Sea Interconnector

Νέο θρίλερ για τον Great Sea Interconnector

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, tovima.com, Great Sea Interconnector

Όλα ανοιχτά για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, παρά την αρχική συμφωνία της Δευτέρας

Μεταξύ διεξόδου και αδιεξόδου, με ορατά και τα δύο ενδεχόμενα, παραμένει η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου με το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου να συνεδριάζει εκ νέου σήμερα προκειμένου να συζητήσει μία εκ των δύο αποφάσεων που δύναται να «ξεκλειδώσει» οριστικά την υλοποίηση του έργου. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Δευτέρας, όταν και επιτεύχθηκε η καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το Υπουργικό Συμβούλιο εχθές ανέβαλε για σήμερα την έγκριση της σχετικής συμφωνίας, παρατείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την χρηματοδότηση του έργου από την κυπριακή κυβέρνηση με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2025 μέχρι την λειτουργία του έργου το 2030, δηλαδή συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα χρειάζεται να υπάρξει απόφαση της Κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής η οποία όμως θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο εφόσον πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, πράγμα που δεν επετεύχθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Το θέμα τίθεται εκ νέου σε συζήτηση σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, ότι η καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση του έργου, μεταφράζεται σε πρόσθετη ημερήσια επιβάρυνση περί το 1.000.000 ευρώ χωρίς να προκύπτει κάποιο όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα και τους καταναλωτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ποσά που θα συνεισφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία για την πρώτη πενταετία θα προέλθουν από τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2, ωστόσο εμμέσως θα ανακτώνται από τους Κύπριους καταναλωτές.

Επίσης, οι υπόλοιπες τυχόν δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή του πρότζεκτ, οι οποίες θα υπερβούν τα 125 εκατ. θα ανακτηθούν μέσω κεφαλαιοποίησης μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, και πάλι από τους Κύπριους καταναλωτές.

Η δεύτερη απόφαση που εκκρεμεί προκειμένου να κλείσει το βασικό μέρος του ρυθμιστικού «κεφαλαίου», αφορά τον καθορισμό του WACC (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου) στην Κύπρο.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτό θα καθοριστεί τουλάχιστον στο 8,3% για τα πρώτα 17 έτη. Όσον αφορά την απόφαση που θα πρέπει να λάβει η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων), αυτή αφορά το WACC στην Ελλάδα. Αυτό θα καθοριστεί στο 9%.

Πηγή:naftemporiki

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments