Πολιτική

ΔΕΘ: Οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων του πρωθυπουργού

ΔΕΘ: Οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων του πρωθυπουργού

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Οι κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Με τρεις κύριες προτεραιότητες -τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, τη στήριξη κυρίως των ευάλωτων ομάδων και την προώθηση πολιτικών που θα επισημαίνουν τη συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης- «κλειδώνει» τις επόμενες 24 ώρες το «πακέτο» ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο οδηγός για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι, αφενός, η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, τη στιγμή που η ευρωζώνη επιστρέφει σε περίοδο αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων με σαφείς περιορισμούς, και αφετέρου, η αναγνώριση ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν ένα υψηλό κόστος ζωής, περιμένοντας κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση ιεραρχεί ως τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κατά τον δεύτερο χρόνο της τετραετίας, ζητήματα όπως η ακρίβεια, η αύξηση των εισοδημάτων, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό, η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη των νοικοκυριών, η αύξηση μισθών και συντάξεων, η διευκόλυνση της εύρεσης στέγης, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η στήριξη της οικογένειας θα αποτελέσουν τον πυρήνα των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη βασική δέσμευση της κυβέρνησης για την αύξηση των εισοδημάτων. Από την αρχή του νέου έτους, προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και νέα αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 3%. Επιπλέον, η ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων θα προέλθει από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την καταβολή επιδόματος στήριξης στο τέλος του χρόνου για όσους δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διευκρινίσει τα κριτήρια για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος, εκτός από τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, στο τέλος του χρόνου. Αυτό το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με το ποσό να ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο δημογραφικό ζήτημα το επόμενο διάστημα, με την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που θα συνθέτουν ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που θεωρείται ότι έχει αποκτήσει εθνικές διαστάσεις.

Στο οικονομικό πεδίο, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος παιδιού, προκειμένου να προσφερθεί ουσιαστική στήριξη στις οικογένειες που επιλέγουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Επίσης, θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις, καθώς και η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που προσφέρουν παροχές σε εργαζόμενους με παιδιά. Επιπλέον, θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες. Από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται επίσης η ανακοίνωση της εξίσωσης των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, κάτι που έχει ήδη προαναγγελθεί.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή της παρουσίασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αναμόρφωση του τομέα της εκπαίδευσης, ο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών και η αναβάθμιση του ψηφιακού κράτους αποτελούν βασικές προτεραιότητες, όπως τονίζουν τα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση της χώρας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments