Πολιτική

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ – «Σχολική βία: ψυχολογικές προεκτάσεις και αντιμετώπιση του φαινομένου»

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ – «Σχολική βία: ψυχολογικές προεκτάσεις και αντιμετώπιση του φαινομένου»
Στην εκδήλωση συζητήθηκε το φαινόμενο της σχολικής βίας, οι σημαντικές ψυχολογικές προεκτάσεις του, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του και η ανάγκη μίας συστηματικής αντιμετώπισής του.

Εκδήλωση με θέμα «Σχολική βία: ψυχολογικές προεκτάσεις και αντιμετώπιση του φαινομένου» διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικούς ομιλητές την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, τον Υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, τον Παιδοψυχίατρο, Διευθυντή του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βάιο Νταφούλη και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου.

Στην εκδήλωση συζητήθηκε το φαινόμενο της σχολικής βίας, οι σημαντικές ψυχολογικές προεκτάσεις του, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του και η ανάγκη μίας συστηματικής αντιμετώπισής του.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, μεταξύ άλλων, ανέφερε:  «Το Υπουργείο Παιδείας τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή τους, όσο και ως προς την διαδικτυακή διάστασή τους. Στις ενέργειές του ΥΠΑΙΘΑ ιδιαίτερη θέση έχει η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την καταγγελία περιστατικών εκφοβισμού, που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και στην οποία, μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 1.433 προφίλ και έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300 αναφορές. Είμαστε, έμπρακτα και υπεύθυνα, δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές και τους παροτρύνουμε να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν, γιατί είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη φωνή τους».

Ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, δήλωσε «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και σε αυτήν την κατεύθυνση και στο υπουργείο Υγείας κάνουμε παρεμβάσεις που στοχεύουν ιδιαίτερα στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε ως υπουργείο Υγείας τη διοίκηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος του ΚΠΙΣΝ, το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις ψυχικής υγείας σε ζητήματα παιδιών και εφήβων στο προσωπικό του εκπαιδευτικού τομέα».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κάθε μορφή σχολικού εκφοβισμού πλήττει την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα αυτοεκτίμησης, κοινωνικής απομόνωσης και ψυχικής υγείας. Η αντιμετώπισή του απαιτεί τη συνεργασία όλων: εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος. Μέσα από προληπτικά προγράμματα και παρεμβάσεις, μπορούμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, εξαλείφοντας το φαινόμενο από τις σχολικές μας κοινότητες».

Ο Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βάιος Νταφούλης, επεσήμανε «Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Οι συνέπειές του μπορούν να περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις. Η έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση είναι κρίσιμη για την προστασία των θυμάτων και την αποκατάσταση της ψυχικής τους ισορροπίας. Η συνεργασία μεταξύ σχολείου, οικογένειας και επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου και την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας. Ο εκφοβισμός πλήττει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία των νέων, υπονομεύοντας το δικαίωμά τους να εκπαιδεύονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και συνεργασία με σχολεία και κοινότητες, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους μαθητές και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού και αλληλεγγύης. Η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση είναι ευθύνη όλων μας».

 Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Παππάς, η βουλευτής Επικρατείας, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς και ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Διοικητής του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», Διονύσης Μανωλόπουλος, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, Νίκος Παπουτσής ο Διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Ανέστης Φίσκας, η συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Έλενα Σώκου και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Βαγγέλης Καραμίντζιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments