Πολιτική

Κομισιόν: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας

Κομισιόν: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: [371138] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Φημολογία για το χαρτοφυλάκιο "Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων".

Η Ελλάδα αποφάσισε να διορίσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα Ευρωπαίο Επίτροπο, μια θέση-κλειδί. Και ενώ το θέμα του χαρτοφυλακίου μπορεί να επιλυθεί σύντομα καθώς η ευρωπαϊκή διαδικασία προχωρά, μια άλλη συζήτηση εντός των συνόρων πρόκειται να παραταθεί για αργότερα. Παρ’ όλες τις εικασίες, ανακοίνωση για το ποιο πρόσωπο θα προταθεί για την Προεδρία δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον (άλλωστε η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί το 2025).

Προς το παρόν, η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει τα σχέδιά της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία από το Μαξίμου, δηλαδή μέχρι το 2027, οπότε και θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα με τις δράσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα ληφθούν για μια σειρά από καίρια ζητήματα, στοχεύοντας σε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ένα πεδίο ευθύνης που θα αντανακλά όχι μόνο την πρόοδο σε βασικούς τομείς, όπως η οικονομία, αλλά και τον γεωπολιτικό της ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσα τελικά να πάρει η ελληνική πλευρά είναι αυτό της «Συνοχής και των Μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδέεται με την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτό περνάει σχεδόν το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ (διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν κι άλλα χαρτοφυλάκια).Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Politico το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα ονομασία, που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια Κομισιόν, που εστιάζει στις επενδύσεις (για παράδειγμα θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Περιφερειακές Επενδύσεις»).

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει σημασία σε μια διπλή σύγκλιση, ιδίως σε μια περαιτέρω σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στο εισόδημα και σε άλλες κατηγορίες), καθώς και σε μια σύγκλιση μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει σενάρια και για κάποια άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική πλευρά, όπως το «Διεύρυνσης», των «Μεταφορών» (που το προηγούμενο διάστημα ήταν και το επικρατέστερο), της «Αγροτικής Πολιτικής» ή της «Στεγαστικής πολιτικής». Και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν τελικά οι ισορροπίες στην Ε..Ε., ενώ να σημειωθεί πως ισχυροί διεκδικητές υπάρχουν για τα χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με την οικονομία.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα στο τέλος του έτους. Ωστόσο, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, υπάρχουν γαλάζιες φωνές που ζητούν μια προσέγγιση πιο κοντά στο παραδοσιακό κομματικό ακροατήριο του συντηρητικού χώρου και του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Μάλιστα, ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να έχουν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι δε από αυτούς έχουν στείλει «μήνυμα» ότι δεν θα ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αν, βεβαίως, είναι εκ νέου υποψήφια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments