Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Πηγή Φωτογραφίας: [371280] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Αμφισβητείται το "κόμμα Κασσελάκη".

Στη μία το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου θα γίνει ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης του Στέφανου Κασσελάκη με τους αμφισβητίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και οι υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνουν σενάρια για να κάψουν εν τη γενέσει του το ζήτημα ηγεσίας.

Εν μέσω αμφισβήτησης ακόμη και από πρόσωπα που υπήρξαν βασικοί στυλοβάτες της αναρρίχησης στην ηγεσία όπως ο Παύλος Πολάκης, ο κ. Κασσελάκης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιο του να μεταλλάξει το ΣΥΡΙΖΑ σε «ένα υπερσύγχρονο κόμμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραβλέπει την αμφισβήτησή του αλλά τρέχει με όλη του τη δύναμη σε μια συγκρουσιακή τροχιά επαναλαμβάνοντας μέχρι τώρα το μοτίβο της ρήξης με όσους βάζουν εμπόδια και με κατάληξη τη διάσπαση.

Α΄ γύρος Στη σημερινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της σύγκρουσης της ηγετικής ομάδας με τους 87 να βγαίνουν απέναντι στην ηγεσία μετωπικά.

Δεν διαφωνούν απλά με το όνομα που προτείνει ο κ. Κασσελάκης καθώς θα σημάνει την επισφράγιση της οριστικής ρήξης της νέας ηγεσίας με οτιδήποτε θυμίζει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ουσία των αλλαγών που εισηγείται ο πρόεδρος του κόμματος.

Όπως καταγγέλλουν δημόσια τα παλαιότερα κυρίως στελέχη, οι αλλαγές που προτείνονται οδηγούν σε μια αντιΣΥΡΙΖΑ εκδοχή του κόμματος, σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, σε αντίθεση με τη σημερινή λειτουργία των συλλογικών οργάνων και της εσωτερικής διαφωνίας στα όργανα που χαρακτήριζε ως σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συσχετισμός που θα διαμορφωθεί στην Πολιτική Γραμματεία μένει να φανεί αν θα αθροίσει δίπλα στους 8 των 87 και τον Παύλο Πολάκη και αυτό θα είναι μια πρώτη εικόνα για τις αριθμητικές ισορροπίες στην ΚΕ.

Τόσο οι 87 όσο και ο Παύλος Πολάκης επιμένουν σε μια πολιτική λύση στην Κεντρική Επιτροπή με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη, με λυτρωτική όπως σημειώνουν προσφυγή στη βάση, για το θέμα ηγεσίας.

Το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης Ο κ. Κασσελάκης μέχρι και την τελευταία στιγμή θα επιμείνει να προκαλεί τους αμφισβητίες του να καταθέσουν πρόταση μομφής στο πρόσωπό του.

Ωστόσο μετά και τη βόμβα που έριξε στην επιτροπή καταστατικού δεν φαίνεται διατεθειμένος να μείνει απαθής περιμένοντας πότε θα γίνει μομφή σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στο μπλοκ των προεδρικών διακινούνται σενάρια για πρωτοβουλία Κασσελάκη με στόχο να προλάβει την εκδήλωση των φαινομένων αμφισβήτησης και κυρίως να προλάβει τον Παύλο Πολάκη.

Μεταξύ των όσων εξετάζονται είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει από την αρχή της συνεδρίασης το θέμα και αντι να περιμένει τη μομφή να κινηθεί ηγετικά και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών της ΚΕ.

Μπορεί να μην προβλέπεται κάποια καταστατική διαδικασία για μια τέτοια κίνηση ωστόσο μια τυχόν ψηφοφορία θα είναι φανερή σε αντίθεση με την πρόταση μομφής που απαιτεί κάλπη και μυστική ψηφοφορία με ορατό τον κίνδυνο απωλειών μελών της κεντρικής επιτροπής που θα μπορούσαν να εκφραστούν ανεπηρέαστοι από το πολωμένο κλίμα.

Ο ρόλος Παππά και η επιστροφή Πολάκη Καταλυτικό ρόλο σε όλους αυτούς συσχετισμούς θα διαδραματίσει ο Νίκος Παππάς που θεωρείται από τα δυο αντικρουόμενα στρατόπεδα  μετρ των εσωκομματικών μηχανισμών.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εντάσσουν στην ίδια λογική την  επιστροφή Πολάκη συνδέοντάς τη μάλιστα με την υπόθεση διαγραφής Σπίρτζη.

Η διαφαινόμενη αδυναμία διαγραφής του πρώην υπουργού και πρώην στενού συνοδοιπόρου του κ. Παππά και με τον βουλευτή Χανίων εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έστελνε το λάθος μήνυμα στη βάση που δυσανασχέτησε με τη διαγραφή Πολάκη.

Είναι χαρακτηριστική η δημόσια τοποθέτηση του κ. Παππά για το θέμα της διαγραφής Σπίρτζη ο οποίος διαβλέπει τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί αν η επιτροπή δεοντολογίας στείλει την υπόθεση στην ΚΕ με το ερώτημα διαγραφής.

«Κατά την άποψή μου δεν θα διαγραφεί ο Χρήστος Σπίρτζης, έχει εντελώς λανθασμένη τακτική και διαφωνώ βαθιά με κάποιες απόψεις του» ανάφερε στην Κοινωνία ώρα MEGA ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είχε (υπο)δείξει καθαρά προς τη διαγραφή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments