Ελλάδα

Κίνητρα για τις στρατιωτικές σχολές εξετάζει το ΥΠΑΜ: Μισθό 600 ευρώ το μήνα και πρόσβαση από όλα τα πεδία

Κίνητρα για τις στρατιωτικές σχολές εξετάζει το ΥΠΑΜ: Μισθό 600 ευρώ το μήνα και πρόσβαση από όλα τα πεδία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κίνητρα για τις στρατιωτικές σχολές εξετάζει το ΥΠΑΜ: Μισθό 600 ευρώ το μήνα και πρόσβαση από όλα τα πεδία

Κίνητρα για να αντιστρέψει τις καθοδικές τάσεις προσέλευσης στις στρατιωτικές σχολές εξετάζει το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να ξαναγίνει ελκυστική η επιλογή μιας καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κίνητρα για να αντιστρέψει τις καθοδικές τάσεις προσέλευσης στις στρατιωτικές σχολές εξετάζει το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να ξαναγίνει ελκυστική η επιλογή μιας καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η ηγεσία του υπουργείου στοχεύει σε μέτρα-κίνητα προκειμένου οι νέοι να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές στα μηχανογραφικά τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς η φετινή εικόνα ήταν «αποκαρδιωτική»: περίπου 450 θέσεις για την είσοδο σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών έμειναν κενές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα πολυετούς επιδείνωσης των δεικτών που συνδέονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση. Πρόβλημα εντοπίζεται και στον αριθμό αποφοίτων αξιωματικών ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, καθώς σε συνδυασμό με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.

Μισθός σε σπουδαστές και πρόσβαση από όλα τα πεδία – Τα μέτρα που εξετάζονται 

Το πρώτο μέτρο που πρόκειται να ανακοινωθεί είναι ότι διευρύνεται η δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Δεύτερον, το ΥΠΑΜ θα αναγγείλει την αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των σχολών της αστυνομίας, δηλαδή να κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 600 ευρώ, αγγίζοντας περίπου τα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Τρίτον, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει ανακαίνιση στις στρατιωτικές σχολές προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται σε σύγχρονα πρότυπα, ώστε η ποιότητα ζωής των σπουδαστών να είναι υψηλή.

Το τέταρτο μέτρο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, είναι η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στα ΑΣΕΙ να παράγουν βιομηχανική έρευνα η οποία στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, το ΥΠΑΜ επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας μπορεί να παρουσιαστεί ξανά σε μια νέα γενιά με προσδοκίες πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει την ολοκλήρωση έρευνας που διεξάγεται και θα παραδοθεί τους επόμενους μήνες για το πώς το στρατιωτικό επάγγελμα μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments