Γεωπολιτικά

New York Times: «Το Ιράν εμπλέκεται στην εκστρατεία παραπληροφόρησης των αμερικανικών εκλογών»

New York Times: «Το Ιράν εμπλέκεται στην εκστρατεία παραπληροφόρησης των αμερικανικών εκλογών»

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το Ιράν εργάζεται ροκειμένουν να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και διαδίδει παραπληροφόρηση μέσω μιας σειράς ψεύτικων μέσων, ανέφεραν οι New York Times.

Το Ιράν εργάζεται ροκειμένουν να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και διαδίδει παραπληροφόρηση μέσω μιας σειράς ψεύτικων μέσων, ανέφεραν οι New York Times.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το Ιράν συμμετέχει σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να βλάψει την εκστρατεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έχει επίσης στοχοποιήσει την αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, και τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους Times.

«Οι προσπάθειες του Ιράν φαίνεται ότι έχουν στόχο να υπονομεύσουν την εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους. «Έχουν επίσης στοχοποιήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, γεγονός που υποδηλώνει έναν ευρύτερο στόχο να σπείρουν εσωτερική διχόνοια και να απαξιώσουν το δημοκρατικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών ευρύτερα στα μάτια του κόσμου».

Το ιρανικό δίκτυο περιλαμβάνει χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που «προωθούν τις απόψεις του Ιράν», καθώς και χάκερ και εταιρείες “βιτρίνας” που ελέγχονται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σύμφωνα με την έκθεση. Η ιρανική κυβέρνηση δεν σχολίασε αμέσως.

Οι New York Times προσδιόρισαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Savannah Time, NioThinker και Westland Sun ως μέρος της επιχείρησης. Οι ιστότοποι έχουν αναρτήσει πρόσφατα περιεχόμενο σχετικό με την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Ένα άρθρο της Τετάρτης από το NioThinker αναφερόταν στην «εκκωφαντική σιωπή του Δημοκρατικού Κόμματος για την Παλαιστίνη».

Το Savannah Time δημοσίευσε την Τρίτη ένα άρθρο που αναφερόταν στην πρόσφατη συνέντευξη της Χάρις στο CNN ως «χορό υπεκφυγών». Μια μέρα νωρίτερα, το μέσο δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Τραμπ με τίτλο «Γιατί οι συντηρητικοί πρέπει να αναμετρηθούν με τον χαρακτήρα του πρώην προέδρου».

Η έκθεση ακολουθεί άλλες περιπτώσεις που το Ιράν κατηγορείται για ανάμειξη στην πολιτική των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν τον ισχυρισμό της εκστρατείας του Τραμπ ότι είχε στοχοποιηθεί από χάκερ.

«Έχουμε παρατηρήσει όλο και πιο επιθετική ιρανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα επιχειρήσεις επιρροής με στόχο το αμερικανικό κοινό και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο προεδρικές εκστρατείες», ανέφεραν οι υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους. «Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατα αναφερθείσες δραστηριότητες για την υπονόμευση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Τραμπ, τις οποίες η IC (κοινότητα πληροφοριών) αποδίδει στο Ιράν».

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε νωρίτερα τον Αύγουστο ότι είχε στοχοποιηθεί από Ιρανούς χάκερ. Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε την εμπλοκή σε απάντηση των υπηρεσιών.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και στερούνται οποιουδήποτε κύρους», ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωσή της. «Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε το κίνητρο να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».

Τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Πακιστανού υπηκόου Ασίφ Μέρτσαντ σε σχέση με μια υποτιθέμενη συνωμοσία για τη δολοφονία ενός Αμερικανού αξιωματούχου. Ο Μέρτσαντ φέρεται να έχει «στενούς δεσμούς με το Ιράν», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Αυτό το σχέδιο δολοφονίας που αποκαλύπτεται στη καταγγελία φέρεται να ενορχηστρώθηκε από έναν Πακιστανό υπήκοο με στενούς δεσμούς με το Ιράν και είναι βγαλμένο κατευθείαν από το “εγχειρίδιο” του Ιράν», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανέφερε στην ανακοίνωση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «εργάζεται επιθετικά για να αντιμετωπίσει τις θρασύτατες και αδιάκοπες προσπάθειες του Ιράν να εκδικηθεί Αμερικανούς δημόσιους αξιωματούχους για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί».

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δύναμης Quds του IRGC, σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη στις αρχές του 2020 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Το Ιράν έχει από καιρό ορκιστεί εκδίκηση για τον θάνατό του.

Αναφερόμενη στο φερόμενο ως σχέδιο δολοφονίας του Μέρτσαντ, η ιρανική αποστολή δήλωσε: «Είναι προφανές ότι ο εν λόγω τρόπος δράσης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης για τη νομική δίωξη του δολοφόνου του στρατηγού Σολειμανί».

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments