Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία

Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος των BRICS εν μέσω της καθυστερημένης αίτησης ένταξης στην ΕΕ, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να συναντήσει τους ηγέτες του μπλοκ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS στη Ρωσία τον επόμενο μήνα, μετά την επιβεβαίωση της επίσημης αίτησης της Άγκυρας για ένταξη στο μπλοκ.

Ο Ερντογάν θα μεταβεί στη νοτιοδυτική ρωσική πόλη Καζάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στις 22-24 Οκτωβρίου, η οποία θα φιλοξενηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, επικαλούμενα πηγές από την τουρκική προεδρία.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι η Άγκυρα υπέβαλε επισήμως αίτηση στο μπλοκ για πλήρη ένταξη. «Το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι σαφές και η διαδικασία προχωρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, επιβεβαίωσε επίσης τις αναφορές, λέγοντας ότι η αίτηση της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, εξετάζεται.

Ο Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στην τουρκική υποψηφιότητα τον Ιούνιο, λέγοντας ότι η χώρα του «καλωσορίζει» το ενδιαφέρον της Άγκυρας για το μπλοκ, αλλά δεν υπάρχει σαφές μήνυμα από το Πεκίνο σχετικά με την αίτηση της Άγκυρας.

Εάν γίνει δεκτή, η Τουρκία θα είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της ΕΕ που θα ενταχθεί στην ομάδα χωρών υπό την ηγεσία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες ίδρυσαν το μπλοκ το 2009 κυρίως για οικονομική συνεργασία. Τον Ιανουάριο το μπλοκ καλωσόρισε τα πρώτα μέλη του από τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Ερντογάν συμμετείχε για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του μπλοκ στη Νότια Αφρική το 2018.

Τα αυξανόμενα ανοίγματα της Άγκυρας προς τα ανατολικά μπλοκ έρχονται σε μια εποχή που προσπαθεί να αναζωογονήσει την αδιέξοδη υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η προοπτική αυτή φαίνεται απίθανη λόγω των θλιβερών επιδόσεων της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, καθώς και της παραδοσιακής αντίθεσης στην τουρκική διεύρυνση του δυτικού μπλοκ.

Εκτός από τις BRICS, ο Ερντογάν έδωσε επίσης νέα ώθηση για την ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του οργανισμού στο Καζακστάν τον Ιούλιο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments