Policy Briefs

Κομισιόν: Η Κεντροδεξιά διεκδικεί τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια

Κομισιόν: Η Κεντροδεξιά διεκδικεί τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Το ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν θα εξασφαλίσει θέσεις-κλειδιά στο επόμενο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αφήνοντας τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους με «ψίχουλα»

Πολλά είναι τα σενάρια και τα στοιχήματα ενόψει της επίσημης παρουσίασης του νέου σώματος των Επιτρόπων την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει πολλά από τα πολυπόθητα χαρτοφυλάκια.

Ένας πίνακας που κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του κεντροδεξιού ΕΛΚ δείχνει το κόμμα της Φον ντερ Λάιεν να διεκδικεί τις πιο περιζήτητες θέσεις στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των τομέων που εποφθαλμιούν οι σοσιαλιστές.

Τα χαρτοφυλάκια της απασχόλησης και της στέγασης, πολυπόθητα από την κεντροαριστερή σοσιαλιστική ομάδα, θα μπορούσαν να πάνε αντίστοιχα στον Επίτροπο Μάγκνους Μρούνερ της Αυστρίας και στην Ντουμπράβκα Σουίκα της Κροατίας, αμφότεροι από το ΕΛΚ, με την τελευταία να αναλαμβάνει ενδεχομένως και την υγεία ή τις κοινωνικές υποθέσεις.

Ο Μπρούνερ είναι επίσης ο μόνος πιθανός υποψήφιος που κατονομάζεται από το έγγραφο για το πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού, καθιστώντας τον επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του μπλοκ.

Η Φον ντερ Λάιεν διορίστηκε εκ νέου τον Ιούλιο και στηρίχτηκε έναν ευρύ συνασπισμό ευρωβουλευτών που περιλαμβάνει το ΕΛΚ, τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους. Όμως θα χρειαστεί την υποστήριξή τους όταν ψηφίσουν για το αν θα εγκρίνουν την Επιτροπή ως σώμα, επιτρέποντάς της να υπηρετήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ, η Τερέζα Ριμπέρα, θα λάβει προφανώς μια ανώτερη θέση ως εκτελεστική αντιπρόεδρος για την ψηφιακή πράσινη μετάβαση, αλλά άλλοι σοσιαλιστές υποψήφιοι αναμένεται να καταλάβουν θέσεις με λιγότερη επιρροή.

Ο Γκλεν Μικάλεφ της Μάλτας είναι υποψήφιος για ένα μικρό χαρτοφυλάκιο, είτε για θέματα ισότητας και διαγενεακών σχέσεων, είτε για θέματα αλιείας, ενώ ο Νταν Ζόργκενσεν από τη Δανία ενδέχεται να αναλάβει την κλιματική αλλαγή, χωριστά από τις αρμοδιότητες για την ενέργεια ή το περιβάλλον.

Η πολιτική εμπειρία του Μικάλεφ φέρεται να έχει αμφισβητηθεί από την Φον ντερ Λάιεν, η οποία προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση της Μάλτας να κάνει μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής και να προτείνει μια γυναίκα υποψήφια. Η Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτου, η άλλη σοσιαλιστική υποψήφια, μπορεί να λάβει οικονομικό χαρτοφυλάκιο, μια πιθανή ανταμοιβή για την απόφαση της κυβέρνησής της να προτείνει μια γυναίκα.

Οι υποψήφιοι του φιλελεύθερου κόμματος αναμένεται επίσης να εξασφαλίσουν το χαρτοφυλάκιο εσωτερικών υποθέσεων για την Hadja Lahbib του Βελγίου, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για τον Michael McGrath της Ιρλανδίας και έναν άλλο οικονομικό ρόλο για τον Tomaž Vesel της Σλοβενίας – αν και, όπως και στη Μάλτα, η Φον ντερ Λάιεν φέρεται να πιέζει τη Λιουμπλιάνα να στραφεί σε γυναικείο όνομα.

Η διαρροή επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές ότι τρεις εκτελεστικές αντιπροεδρίες θα πάνε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Μαζί με τον Ribera, ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη για τη Βιομηχανία και τη Στρατηγική Αυτονομία, ενώ ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο παίρνει την Οικονομία και τη ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Η Εσθονή Kaja Kallas έχει ήδη οριστεί για αντιπρόεδρος από τους ηγέτες της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες δύο πιο υψηλόβαθμες εκτελεστικές θέσεις θα πρέπει να πάνε στους εν ενεργεία Valdis Dombrovskis και Maroš Šefčovič, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι υπόλοιποι Επίτροποι του ΕΛΚ αναμένεται να λάβουν τη μερίδα του λέοντος των ισχυρών χαρτοφυλακίων. Η ανταγωνιστικότητα είναι πιθανό να πάει είτε στη Φινλανδή Henna Virkkunen είτε στη Σουηδή Jessica Roswall, ενώ το εμπόριο αναμένεται να πάει στον Ολλανδό Wopke Hoekstra.

Ο Andrius Kubilius της Λιθουανίας θα μπορούσε στη συνέχεια να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας, ενισχύοντας την επιρροή της Βαλτικής στην εξωτερική πολιτική και ενισχύοντας την αντιρωσική στάση της ΕΕ μαζί με τον Kallas, προτείνει το έγγραφο.

Η ανάθεση θα έβλεπε την ενέργεια να πηγαίνει στον Jozef Síkela, έναν ανεξάρτητο που βρίσκεται κοντά στο ΕΛΚ, ενώ η γεωργία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ΕΛΚ, με τον Christophe Hansen του Λουξεμβούργου ή την Maria Luisa Albuquerque της Πορτογαλίας να διεκδικούν το ρόλο.

Η διαρροή υπονοεί τη διάσπαση του χαρτοφυλακίου της γεωργίας, με την αγροτική ανάπτυξη να πηγαίνει στον Έλληνα υποψήφιο Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνος για τις μεταφορές.

Υποδηλώνει ότι η επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, του εν ενεργεία Επιτρόπου Όλιβερ Βάρχελι, είναι πιθανό να απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν συμβεί αυτό, ένας άλλος από τους ευνοούμενους του Όρμπαν, ο ευρωβουλευτής του Fidesz Enikő Győri, φαίνεται να εξετάζεται ως αντικαταστάτης, βοηθώντας την Φον ντερ Λάιεν στην προσπάθειά της για ισότητα των φύλων.

Τα οριστικά χαρτοφυλάκια θα ανακοινωθούν από την πρόεδρο της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη (11 Σεπτεμβρίου).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments