Policy Briefs

Έκθεση Ντράγκι: Απογοητευτική η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Έκθεση Ντράγκι: Απογοητευτική η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η αρχική ενημέρωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τους εκπροσώπους των κρατών μελών το πρωί της Τετάρτης δεν περιείχε λεπτομερείς συστάσεις πολιτικής.

Η παρουσίαση από τον Μάριο Ντράγκι της πολυαναμενόμενης έκθεσής του για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη (4 Ιουλίου) δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες και πολιτικές προτάσεις, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ και ευρωβουλευτές – με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπονοεί ότι δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο πλήρες έγγραφο.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο Euractiv ότι η αρχική ενημέρωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τους εκπροσώπους των κρατών μελών το πρωί της Τετάρτης δεν περιείχε λεπτομερείς συστάσεις πολιτικής. Μια πηγή έφτασε στο σημείο να πει ότι η έλλειψη εξειδίκευσης σήμαινε ότι «η πολυαναμενόμενη» παρουσίαση «δεν ανταποκρίθηκε στη διαφημιστική εκστρατεία» και ήταν τελικά «αρκετά απογοητευτική».

«Ξόδεψε πολύ χρόνο μιλώντας για τα πολλά προβλήματα που έχει εντοπίσει όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και υποστήριξε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να μεταρρυθμιστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του μέλλοντος».

«Αλλά δεν αναφέρθηκε στις λύσεις που (υποτίθεται ότι) θα παρουσίαζε η έκθεσή του. Τίποτα για τον κοινό δανεισμό, τίποτα για την άμυνα κ.λπ. Ήταν αρκετά απογοητευτική», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που παρακολούθησε τη δεύτερη παρουσίαση του Ιταλού τεχνοκράτη στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών ομάδων το απόγευμα σημείωσε σε παρόμοιο τόνο ότι δεν διατυπώθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις.

«Κάποιοι [ηγέτες ομάδων] έκαναν κάποιες ερωτήσεις, αλλά δεν απάντησε πραγματικά άμεσα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να «περιμένουν» μέχρι την αναμενόμενη δημοσίευση της έκθεσης την επόμενη εβδομάδα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιλώντας στο Euractiv, ακόμη και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει δει ακόμη ούτε προσχέδιο της έκθεσης.

«Έχουμε ήδη την έκθεση Λέτα», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην έκθεση για την ενιαία αγορά που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. «Πρέπει να δω τη δεύτερη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης έδωσε εικόνα μόνο για τη «γενική δομή» της έκθεσης. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι θα χωρίζεται σε πέντε διακριτές ενότητες: (i) αύξηση της παραγωγικότητας, (ii) μείωση των εξαρτήσεων, (iii) κλιματική αλλαγή, (iv) κοινωνική ένταξη και (v) «τομεακές» προτάσεις για δέκα «σημαντικούς τομείς» της οικονομίας της ΕΕ.

Μια πηγή ανέφερε ότι ο Ντράγκι, οι πολιτικές συνταγές του οποίου αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό από τότε που η Φον ντερ Λάιεν του ανέθεσε την έκθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ολοκλήρωσε την πρωινή του ενημέρωση τονίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκή ενότητα.

«Ο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη πρωτοφανούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και μιας συνολικής μεταρρύθμισης όλων των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης», ανέφεραν.

Ένας άλλος διπλωμάτης που παρακολούθησε την πρωινή ενημέρωση δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε σε «πολύ γενικές» γραμμές για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, δηλαδή τις υψηλές τιμές της ενέργειας, την έλλειψη καινοτομίας και την ανεπαρκή ψηφιοποίηση.

Ο Ντράγκι τόνισε επίσης τη σημασία της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης της «γραφειοκρατίας», της αντιμετώπισης του διευρυνόμενου χάσματος δεξιοτήτων της Ευρώπης και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, είπαν.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ομιλίες του, ωστόσο, δεν έθιξε πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η ανανέωση του NextGenerationEU ύψους 806,9 δισ. ευρώ ή η θέσπιση δασμών για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον κινεζικό ανταγωνισμό, είπαν.

Σε ερώτηση για το αν κάποια από τις προτάσεις του Ντράγκι δεν έγινε δεκτή με μεγάλη δυσμένεια από τα κράτη μέλη, ο διπλωμάτης δήλωσε ότι η ενημέρωση έγινε σε πολύ «ευρύ» επίπεδο για να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη.

Η αντίδραση των πολιτικών ηγετών

Η απογευματινή ενημέρωση του Ντράγκι όμως προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τους πολιτικούς ηγέτες.

Όπως και στην πρωινή ενημέρωση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ως ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ενημέρωση του Ντράγκι ήταν «αρκετά ασαφής», προσθέτοντας ότι ο Ιταλός «εξακολουθεί να έχει τη διάθεση να ακούσει» τις απόψεις των άλλων.

Ο Μπας Έικχουτ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/EFA, συμφώνησε με την ανάλυση του Βέμπερ, ενώ πιστεύει ακόμα ότι η έκθεση Ντράγκι πιθανότατα να περιέχει πολλές «συγκεκριμένες προτάσεις».

«[Θα] καταλήξει σε πιο συγκεκριμένες περιγραφές πολιτικής», δήλωσε ο Έικχουτ. «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε ήδη πολλές εκθέσεις όπου έχουμε γενικά και πολύ ασαφή μηνύματα. Έτσι, ξεκαθάρισε ότι θέλει… συγκεκριμένες συστάσεις».

Η Μάνον Όμπρι, συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι, ενώ η παρουσίαση δεν «είπε πολλά για την ουσία [της έκθεσης]», ο φακός της ανταγωνιστικότητας μέσα από τον οποίο γράφεται η έκθεση είναι προβληματικά λανθασμένος.

«Νομίζω ότι αυτό το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας κρύβει την κοινωνική πραγματικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα αναρωτιούνται πώς θα τελειώσουν τα Σαββατοκύριακά τους και θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», είπε.

Άλλοι πολιτικοί ηγέτες ήταν πιο επιφυλακτικοί στην εκτίμησή τους για την ενημέρωση. Σε δήλωσή της, η Βαλερί Χαγιέ, επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας Renew, απλώς «καλωσόρισε» την ανταλλαγή απόψεων με τον Ντράγκι και «προσβλέπει» στη δημοσίευση της έκθεσης.

Η Ασίτα Κάνκο, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ανταλλαγή απόψεων ήταν «πολύ ενδιαφέρουσα», αλλά αρνήθηκε να αναπτύξει τις λεπτομέρειες της συνάντησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments