Γαλλία: Ο Μακρόν βρήκε διέξοδο στα δεξιά με τον Μισέλ Μπαρνιέ
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Στη Δεξιά στράφηκε ο Εμανουέλ Μακρόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπου η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έκοψε πρώτη το νήμα, για να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ.
Μια επιλογή που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη εξόδου από την πολιτική κρίση μετά το αδιέξοδο της αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης με τους Σοσιαλιστές, που ο Μακρόν δεν κατάφερε να αποσπάσει από τον αριστερό συνασπισμό, αλλά και από την εγγύτητα των πολιτικών -φιλοευρωπαϊκών και υπέρ των επιχειρήσεων- απόψεων του Μπαρνιέ με εκείνες του Γάλλου προέδρου, την ικανότητα του 73χρονου -και ως εκ τούτου γηραιότερου από τους 26 πρωθυπουργούς της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας- να συνάπτει συμμαχίες, τις άριστες σχέσεις του με τον έμπιστο του Μακρόν, γ.γ. του Μεγάρου του Ελιζέ, Αλεξίς Κολέρ, την παντελή έλλειψη προεδρικών φιλοδοξιών του Μπαρνιέ και την διακαή επιθυμία του Μακρόν ο διάδοχος του Γκαμπριέλ Ατάλ να μην ανατρέψει κάποια από τα αμφιλεγόμενα μέτρα του, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που εξόργισε την Αριστερά και ο νόμος για το μεταναστευτικό.
«Με τον Μισέλ Μπαρνιέ στο [πρωθυπουργικό μέγαρο] Ματινιόν, ο πρόεδρος διατηρεί σαφώς την εξουσία. Δεν αμφισβητείται από τον πρωθυπουργό του. Ο εξαιρετικά μετριοπαθής και συμφιλιωτικός χαρακτήρας του πρωθυπουργού του μετρά στα “συν” για τον πρόεδρο, όχι απαραίτητα για τους Γάλλους, που ψήφισαν την Αριστερά και αισθάνονται προδομένοι», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντομινίκ Μουαζί.
Ικανοποίηση στη γκωλική Δεξιά Η ικανοποίηση για τον διορισμό ως πρωθυπουργού του προερχόμενου από τις τάξεις της Μπαρνιέ είναι δικαιολογημένη στην γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών, που τερμάτισαν πέμπτοι στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και εξέλεξαν μόλις 47 βουλευτές, σχολιάζει η εφημερίδα Le Monde.
Το σχόλιο σας