Πολιτική

Γιατί υποχωρούν τα ποσοστά των κυβερνήσεων τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας;

Γιατί υποχωρούν τα ποσοστά των κυβερνήσεων τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας;

Πηγή Φωτογραφίας: [371102] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Διαχρονική η πτώση των ποσοστών.

Απόκτηση χαρακτηριστικών «νομοτελειακής» πολιτικής εξέλιξης παρατηρείται σε μια κυβέρνηση μετά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας της, καθώς τα ποσοστά της αρχίζουν να μειώνονται. Η ιστορία το επιβεβαιώνει, δείχνοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου δύο κυβερνήσεις που κέρδισαν δεύτερη τετραετία – αυτές του Σημίτη και του Καραμανλή – είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν και, μάλιστα, να χάνουν την πρωτοκαθεδρία στις δημοσκοπήσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ανακτά την πρώτη θέση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος παρέμεινε πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 με ποσοστό 43,79%, είδε το ΠΑΣΟΚ να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ήδη από το καλοκαίρι του 2001, με τη Νέα Δημοκρατία να αναλαμβάνει τα ηνία. Παρομοίως, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 με 41,87%, διαπίστωσε έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2008, ότι το κόμμα του υποχωρούσε στη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στην κορυφή.

Αυτή η φθορά συχνά αποδίδεται στην απογοήτευση των πολιτών, στην κόπωση του εκλογικού σώματος, στην απώλεια του «ενθουσιασμού», στις αυξημένες προσδοκίες ή στην συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει μαγική λύση. Πολλές φορές, στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις έχουν υποστεί φθορά λόγω λανθασμένων κινήσεων και χειρισμών.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. Όπως τονίζουν, οι ήδη υλοποιημένες αλλαγές αποδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να υπολογίσει το πολιτικό κόστος σε ζητήματα που θεωρεί θεμελιώδη για το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη το 2019 και το 2023.

Ως παραδείγματα αναφέρουν τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που επέτρεψε για πρώτη φορά τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, την αλλαγή στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, που επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το νόμο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο οποίος αφορά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι παρεμβάσεις προχώρησαν παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον στον έκτο χρόνο της θητείας της και έχει μπροστά της έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα τριών ετών, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και να αξιολογηθεί από τους πολίτες με βάση τα αποτελέσματα που θα παραχθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments