Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Σε θέσεις μάχης για την Κεντροαριστερά

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Σε θέσεις μάχης για την Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο σημείο μηδέν η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ενωμένη κεντροαριστερά, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις φαίνεται να είναι σε στασιμότητα. Παρόλο που γίνονται συζητήσεις και προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τον Σεπτέμβριο, η εκλογική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καθιστά δύσκολη την ανάληψη πρωτοβουλιών. Αν και επαναλαμβάνεται ότι οι συμμαχίες θα προκύψουν από τη βάση, είναι σαφές ότι οι αρχηγοί πρέπει να δώσουν το «σήμα». Στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κατάσταση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι αβέβαιη, με την προσοχή στραμμένη στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή και την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Το κόμμα φαίνεται να κινείται προς διάσπαση, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σχεδιάσει για τον ενιαίο προοδευτικό χώρο.

Στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι για την ηγεσία προετοιμάζονται για τη σημαντική αναμέτρηση την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Είναι γεγονός ότι στη Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζουν μια πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με την Κουμουνδούρου. Στο πράσινο στρατόπεδο δεν παρατηρείται αναστάτωση ούτε υπάρχει ένδειξη σημαντικής πτώσης στις δημοσκοπήσεις. Παρά τα αναμενόμενα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» που μπορεί να προκύψουν καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κατάσταση παραμένει πιο σταθερή. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, με τον Παύλο Πολάκη να αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεσία και την ομάδα των «87» να είναι έτοιμη να αποχωρήσει αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Και τα δύο κόμματα θα συμμετάσχουν στη ΔΕΘ. Στην περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει το προβάδισμα, καθώς ως δεύτερο κόμμα θα έχει το δικό του Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη στις 14-15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Βελλίδειο το Σάββατο το βράδυ είναι σχεδόν έτοιμο. Αντίθετα, για το ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανό να προκύψουν διαφορετικές στρατηγικές και προγραμματικές προσεγγίσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη για τους δύο κύριους υποψήφιους πόλους μιας ενωμένης κεντροαριστεράς. Μέσα από τις εσωτερικές τους διαδικασίες, θα χρειαστεί να αποδείξουν την ικανότητά τους να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους. Το 2021, το ΠΑΣΟΚ είχε προσελκύσει 270.000 ψηφοφόρους στις εκλογές, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός ήταν 210.000. Πριν από ένα χρόνο, περίπου 150.000 μέλη και φίλοι συμμετείχαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, και το 2022 ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος με τον ίδιο αριθμό συμμετοχής. Αν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, η αρχική εικόνα για την επανένωση της κεντροαριστεράς δεν θα είναι θετική.

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και η μάχη στη Βουλή, η οποία είναι κρίσιμη τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Θα συνεργαστούν απέναντι στην κυβέρνηση; Οι «35» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν νέο επικεφαλής, τον Νίκο Παππά, ο οποίος σκοπεύει να εισέλθει δυναμικά στην Ολομέλεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές, όπου είναι πιθανό να λάβει χώρα η πρώτη έντονη αντιπαράθεση της χρονιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments