Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή

Πηγή Φωτογραφίας: [367409] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αναμετρηθούν συσχετισμοί, δυνάμεις και συμμαχίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε ένα έντονα συγκρουσιακό κλίμα κατά τη διάρκεια της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής που ξεκινά το Σάββατο. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι οι Παύλος Πολάκης και Όλγα Γεροβασίλη («87») ζήτησαν στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης την άμεση διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την εκλογή νέου αρχηγού, αλλά και στην απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «σιγή ιχθύος» κάθε φορά που προσπάθησε να προχωρήσει σε συντονισμένη κοινοβουλευτική δράση.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αναμένονται αναμετρήσεις μεταξύ συσχετισμών, δυνάμεων και συμμαχιών.

Οι «87» ζητούν την διεξαγωγή εκλογών, χωρίς να έχουν διευκρινίσει αν θα καταθέσουν οι ίδιοι πρόταση μομφής ή αν θα υποστηρίξουν κάποια άλλη που θα προταθεί, προφανώς δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Πολάκη.

Τρία σημεία είναι κρίσιμα:

Κατ’ αρχήν το πώς θα διαμορφωθεί η εισηγητική ομιλία του Στ. Κασσελάκη Δεύτερον, εάν θα κατατεθεί πρόταση μομφής και Τρίτον, πώς θα απαντήσει άμεσα σε να τέτοιο ενδεχόμενο η πλευρά Κασσελάκη.

Αν υποβληθεί πρόταση μομφής, η διαδικασία περιλαμβάνει ψηφοφορία και, εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή συνεδρίου που θα εξετάσει τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρωτοβουλία του προεδρείου να προτείνει τη διεξαγωγή συνεδρίου, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει σε εκλογές για την ηγεσία.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ενδέχεται να τεθούν υπό κρίση και οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής ονόματος.

Τη ρευστότητα του σκηνικού στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε υποδηλώνουν δύο πρόσφατες τοποθετήσεις:

του προέδρου της ΚΟ Νίκου Παππά («αρχηγός στη ΔΕΘ εάν δεν εκπέσει») και της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Βούλας Κεχαγιά («ίσως οι νέες εκλογές να είναι αναπόφευκτες»).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά την τρίτη άγονη κλήση του Χρήστου Σπίρτζη από το πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η τριμελής επιτροπή που χειρίζεται την υπόθεσή του τον παραπέμπει στην ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία συνεδριάζει την Τρίτη) με το ερώτημα της διαγραφής του.

«Πιστεύω ότι μια πρόταση μομφής εναντίον μου βλάπτει και αποσταθεροποιεί το κόμμα», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας.

Συνεχίζοντας, φέρεται να είπε ότι «μια πρόταση μομφής δεν προσφέρει τίποτα και πλήττει και τους ανθρώπους μας. Είναι μια μεγάλη ανατροπή από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε για το καταστατικό συνέδριο».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισαν ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει την πρωτοβουλία για εσωκομματικές εκλογές, είτε για την επικύρωση της υπάρχουσας ηγεσίας είτε για την αλλαγή της.

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος, επανέλαβε τη θέση του λέγοντας: «Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να προχωρήσουμε στις εκλογές. Αν δεν υπάρξει, τότε υπάρχει το επόμενο βήμα στην Κεντρική Επιτροπή, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Το έχω αναφέρει», υπονοώντας την πρόταση μομφής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τον Παύλο Πολάκη και την Όλγα Γεροβασίλη να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα σε κάθε περίπτωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, εκφράζει την αντίθεσή του σε μια πιθανή μομφή κατά του προέδρου του κόμματος και στην ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες. Όπως ανέφερε σε συνομιλητές του, «πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments