Διεθνή

Καθυστερήσεις στην τελική σύνθεση της Κομισιόν

Καθυστερήσεις στην τελική σύνθεση της Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Δεν «κλείδωσαν» τα χαρτοφυλάκια

«Γρίφος» παραμένει η ημερομηνία ανακοίνωσης της τελικής σύνθεσης της νέας Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι στις 11 Σεπτεμβρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιαστεί ενώπιον των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για να συζητήσει «τη δομή και τα χαρτοφυλάκια» της νέας ομάδας της, την ώρα που στις Βρυξέλλες διαρρέουν διαρκώς πληροφορίες και έγγραφα με τα χαρτοφυλάκια, που «μοιράζονται» στους υποψήφιους επιτρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, την πρόσκληση της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα να παραστεί η Φον ντερ Λάιεν στη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα αφορά μια συζήτηση «επί μιας εν εξελίξει διαδικασίας», υπονοώντας ότι ίσως δεν αφορά την παρουσίαση της τελικής σύνθεσης της Κομισιόν.

Εκείνο, ωστόσο, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τελική σύνθεση της νέας Κομισιόν με την πρόεδρό της αυτή την εβδομάδα να μην κρύβει –για πρώτη φορά δημόσια– την ενόχλησή της για το ότι στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγνόησαν τη σύστασή της να καταθέσουν ονόματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας υποψηφίων επιτρόπων, προκειμένου να επιτευχθεί εξισορρόπηση των φύλων. «Στη διάρκεια όλης της πολιτικής μου ζωής, έχω αγωνιστεί για να έχουν οι γυναίκες πρόσβαση στις θέσεις που λαμβάνονται αποφάσεις, και σημαντικά πόστα. Και η εμπειρία λέει ότι εάν δεν το ζητάς, δεν το λαμβάνεις. (…) Γι’ αυτό έστειλα την επιστολή μου», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια ξεκαθάρισε, παράλληλα, τα βασικά κριτήρια για τη νέα ομάδα της, με πρώτο την ικανότητα. «Η Κομισιόν χρειάζεται επάρκεια και εμπειρία, δηλαδή υψηλόβαθμη πολιτική εμπειρία, εκτελεστική εμπειρία –για παράδειγμα πρώην πρωθυπουργοί ή πρώην ή αναπληρωτές υπουργοί– ή με τουλάχιστον ανώτερη διπλωματική εμπειρία ή υψηλόβαθμη εργασία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», τόνισε, αν και βασική πρόθεσή της είναι να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της «οικογένεια», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που βγήκε άλλωστε πρώτο στις ευρωεκλογές.

«Μπόνους», πάντως, για την κατάθεση γυναικών υποψηφίων θα λάβουν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις Ισπανίας και Ρουμανίας, με την Τερέζα Ριμπέρα να αναλαμβάνει και θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου για την πράσινη μετάβαση και τη Ρουμάνα Ροξάνα Μανζάτου ενδεχομένως οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Η διαρροή επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι θέσεις εκτελεστικών αντιπροέδρων θα λάβουν εκτός από τη νέα επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (ΕΛΚ), ο Γάλλος φιλελεύθερος Τιερί Μπρετόν και ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο, μέλος της κυβέρνησης Μελόνι. Για τον λόγο αυτό, η ακρόαση του τελευταίου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως έχουν προαναγγείλει ήδη σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές, κάτι που θα συμβεί και με τον Ούγγρο νυν επίτροπο Ολιβερ Βάρχελι. Η Κομισιόν αναμένει μάλιστα να «κοπεί», καθώς στο εν λόγω έγγραφο δεν υπάρχει προκαθορισμένο χαρτοφυλάκιο, ενώ γίνεται αναφορά και στην ευρωβουλευτή Γκιόρι Ενίκο, που πιθανότατα θα αναλάβει μετά από εκείνον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments