Νέα

Οι τράπεζες μειώνουν τις προμήθειες

Οι τράπεζες μειώνουν τις προμήθειες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, capital.gr, Οι τράπεζες μειώνουν

Τα νέα τιμολόγια

Να… ενδώσουν στις πιέσεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο κυρίως των πελατών τους που ζητούν μείωση ή και μηδενισμό των προμηθειών και δη, αυτών που χρεώνουν σε συγκεκριμένες, συχνά χρησιμοποιούμενες, συναλλαγές, αποφάσισαν οι τράπεζες, θέτοντας σταδιακά σε ισχύ τα νέα τους τιμολόγια.

Έτσι, σχεδόν ένα μήνα μετά την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των χρεώσεων από Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, τη “σκυτάλη” έλαβαν χθες, Πέμπτη, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι επίμαχες προμήθειες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών εσόδων από το επίμαχο “κανάλι” τις επιτρέπουν να προχωρήσουν σε μειώσεις, με τον αντίκτυπο να λογίζεται ως διαχειρίσιμος.

Πιο αναλυτικά, η ΕΤΕ από τις 20 Σεπτεμβρίου:

– Μειώνει στο μισό την προμήθεια πληρωμής λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας.

– Μηδενίζει την προμήθεια εκφόρτισης προπληρωμένων καρτών που σήμερα χρεώνεται δύο ευρώ.

-Μειώνει σε 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ την προμήθεια άμεσης αποστολής εμβάσματος (instant payment) μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ.

– Μειώνει από δύο ευρώ σε ένα ευρώ την προμήθεια χορήγησης καρνέ επιταγών. Μηδενίζει τις προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος για συναλλαγές κατόχων προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next.

Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω IRIS και POS, σύμφωνα με την ΕΤΕ εκείνη ήταν από τις τράπεζες που διατήρησε σε εύλογα επίπεδα τις χρεώσεις, εφαρμόζοντας και ανώτατο όριο χρέωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι για το IRIS η τράπεζα δεν χρεώνει για πληρωμές έως ένα ευρώ, ενώ για αξία συναλλαγής από ένα έως πέντε ευρώ η προμήθεια είναι ένα λεπτό του ευρώ και για συναλλαγές αξίας υψηλότερης των πέντε ευρώ επιβάλλεται προμήθεια 0,3%. Παράλληλα, η ΕΤΕ διαθέτει τα “πακέτα” Value (Premium, Plus και e-Value) έναντι συνδρομής που κυμαίνεται από δύο έως και πέντε ευρώ, επιτρέποντας στους πελάτες της να… πακετάρουν τις υπηρεσίες εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, προχωρά από την προσεχή Δευτέρα σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής ως εξής:

Μειώνει σε ένα ευρώ την προμήθεια στα εξερχόμενα εμβάσματα ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile για ποσά έως 1.000 ευρώ.

Παρέχει δωρεάν τη δυνατότητα επανέκδοσης της χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς, όπως, επίσης και την έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα παρατείνει για όλο το 2024 τη δωρεάν χρήση της υπηρεσίας IRIS για τους εμπόρους, ενώ διαθέτει το συνδρομητικό “πακέτο” myAlpha Benefit, προσφέροντας περαιτέρω δυνατότητες πραγματοποίησης καθημερινών συναλλαγών χωρίς χρεώσεις για τους υφιστάμενους και νέους πελάτες. Πρόκειται για τρία “πακέτα” (Standard, Advanced και Premium), με μηνιαία συνδρομή που ξεκινά από τα δύο ευρώ και φτάνει έως και τα 10 ευρώ.

Πρώτη τον “χορό” των μειώσεων άνοιξε η Eurobank, η οποία προχώρησε στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών του Eurobank Μy Advantage Banking και άρα, στη μείωση των προμηθειών σε πολλές καθημερινές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αποστολές ή λήψεις εμβασμάτων, έκδοση/επανέκδοση καρτών κ.ο.κ.. Όσοι δε, διαθέτουν στην τράπεζα λογαριασμό μισθοδοσίας/σύνταξης έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν όλες τις συναλλαγές της καθημερινότητας. Οι υπόλοιποι μπορούν με μια μικρή μηνιαία χρέωση που ξεκινά από τα 60 λεπτά του ευρώ έως και τα 10 ευρώ να πραγματοποιούν πλήθος συναλλαγών ανά μήνα. Ενδεικτικά, το βασικό “πακέτο” της τράπεζας προσφέρει δωρεάν απεριόριστες πάγιες εντολές για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών (από μία τον μήνα που ίσχυε πριν της αναπροσαρμογής) και δωρεάν επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω κλοπής ή φθοράς, ενώ με το My Platinum Advantage καλύπτεται το σύνολο της τραπεζικής καθημερινότητας για όσους πελάτες επιθυμούν πρακτικά απεριόριστες συναλλαγές. Για παράδειγμα, μπορούν να πληρώνουν δωρεάν όλους τους μηνιαίους λογαριασμούς ύδρευσης, ενέργειας, τηλεφωνίας κ.λπ. μέσω πάγιας εντολής ή να στείλουν πέντε εμβάσματα ανά μήνα δωρεάν σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα για λοιπές υποχρεώσεις, όπως ενοίκιο, δίδακτρα, πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας κ.ο.κ..

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέα μείωση – κατά 50% – στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση, ενώ μηδένισε την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking. Μέχρι πρότινος η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανερχόταν στα έξι ευρώ. Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει και συνδρομητικό “πακέτο” πληρωμών (εξόφΛΥΣΗ), μέσω του οποίου δίνει τη δυνατότητα με ετήσιο κόστος 10 ευρώ να εξοφλούνται ανέξοδα όλοι οι λογαριασμοί του νοικοκυριού σε οργανισμούς ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ιδιωτικών ασφαλειών.

Παραμένει η πίεση από την κυβέρνηση “Οι παρεμβάσεις μας (σ.σ. η διεύρυνση της χρήσης του συστήματος IRIS από τρία και πλέον εκατομμύρια πολίτες, καθώς και η με νομοθετική παρέμβαση μείωση κατά 50% των προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS) οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις προμηθειών και είναι μια απάντηση σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η πολιτεία μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις τράπεζες και στο ζήτημα του κόστους των συναλλαγών. Η απάντηση, λοιπόν, δίνεται από εμάς, αλλά φυσικά και από τους πολίτες που επιλέγουν, αλλά μπορούν να επιλέγουν και στο μέλλον, φτηνότερους τρόπους συναλλαγών. Αυτή η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συντάσσεται πάντα με τους πολλούς και τις ανάγκες τους”. Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθιστώντας, ουσιαστικά, σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει την πίεση, παρά τις όποιες κινήσεις των τραπεζών προς τον εξορθολογισμό του κόστους των προμηθειών.

Από το βήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), άλλωστε, ο κ. Χατζηδάκης είχε… προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι σε περίπτωση μη διευθέτησης του ζητήματος των προμηθειών η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να νομοθετήσει. “Η μη λύση δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, καλώντας τες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα, με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα.

Σε επίπεδα – ρεκόρ τα έσοδα από προμήθειες Σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε έσοδα, ύψους 324 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, λαμβάνοντας στήριξη από τα δάνεια, τις κάρτες, τις μεταφορές κεφαλαίων και το asset management. Σε 282 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα αντίστοιχα έσοδα για τη Eurobank (+4,7% σε ετήσια βάση), με τα νέα δάνεια να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή, ακολουθούμενα από τις συναλλαγές, τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες wealth management. Σε σταθερά ανοδική τροχιά παρέμειναν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες της ΕΤΕ, “αγγίζοντας” τα 205 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, αντανακλώντας κυρίως τις προμήθειες λιανικής τραπεζικής. Τέλος, έσοδα από προμήθειες, ύψους 196,9 εκατ. ευρώ – έναντι 173,1 εκατ. ευρώ πέρυσι – εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων AUMs και της υψηλότερης συνεισφοράς των προμηθειών καρτών και πληρωμών λόγω αυξημένης δραστηριότητας.

Πηγή:Capital, Αγγ. Βελεσιώτη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments