Προαναγγέλλει νέα αναβάθμιση η DBRS: «Θετική» η τάση της αξιολόγησης
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, businessnews.gr
Αλλαγή της τάσης της βαθμολογίας του ελληνικού χρέους σε «θετική» από «σταθερή» ανακοίνωσε ο καναδικός οίκος Morningstar DBRS, προαναγγέλλοντας έτσι μια νέα αναβάθμιση, ενώ ήδη ήταν ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος που έχει αποδώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB low). Ο οίκος επικαλείται για αυτή τη θετική απόφαση τη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών, τη δημοσιονομική πρόοδο και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι ο οίκος DBRS συνοδεύει τις βαθμολογίες του με μια περιγραφή της τάσης (σταθερή, αρνητική, θετική), για να προϊδεάσει για τις επόμενες κινήσεις του. Αυτό είναι το ισοδύναμο με τις προοπτικές (outlook) που συνοδεύουν τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων. Θετική «τάση» ή «προοπτική» σημαίνει ότι ένας οίκος εξετάζει να προχωρήσει σε αναβάθμιση αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα, εξηγώντας την αλλαγή τάσης τονίζει ότι αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της Morningstar DBRS για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος. Ο τραπεζικός τομέας είναι πιθανό να συνεχίσει να διατηρεί καλή κερδοφορία, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) και μειώνοντας τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις. Τα κληροδοτήματα που σχετίζονται με έναν ισχυρό δεσμό με την κυβέρνηση έχουν επίσης υποχωρήσει ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να πουλήσει μεγάλο αριθμό μεριδίων σε συστημικές τράπεζες.
Επιπλέον, τα υγιή και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με υγιή ονομαστική ανάπτυξη, θα διευκολύνουν την περαιτέρω σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% έως το 2027 από 161,9% το 2023.
Επίσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει σε καλό δρόμο, οι οποίες, μαζί με τις υψηλότερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσουν το δυναμικό του ΑΕΠ και να καταστήσουν την ανάπτυξη της χώρας πιο αυτοσυντηρούμενη. Από το 2021, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,0% τόσο το 2024 όσο και το 2025.
Η Morningstar DBRS σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας εάν συμβεί ένα ή συνδυασμός των παρακάτω: (1) περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος. (2) συνέχιση υγιών δημοσιονομικών επιδόσεων, υποστηριζόμενες από σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντική μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους· ή (3) συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που τονώνουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Κ. Χατζηδάκης: Ακόμα μία θετική είδηση για την οικονομία
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που απένειμε πέρυσι στην ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση των προοπτικών της, από σταθερές σε θετικές.
Ακόμα μια θετική είδηση για την Ελλάδα μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat, που κατατάσσουν την ελληνική οικονομία δεύτερη στην ΕΕ από πλευράς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Ακόμα μια θετική είδηση μετά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας του ΟΔΔΗΧ για έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου δανείστηκε με επιτόκιο 2,82%, χαμηλότερο από τη Γαλλία και συγκρίσιμο με το αντίστοιχο Γερμανικό.
Ακόμα πιο σημαντικά ίσως όμως είναι όσα γράφει η έκθεση της DBRS για την πρόοδο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Το ρυθμό ανάπτυξης που είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ. Τις θετικές εκτιμήσεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τη μείωση του δημοσίου χρέους που – όπως αναφέρεται – στο τέλος του 2024 εκτιμάται πως θα είναι από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη σύγχρονη εποχή. Αλλά και την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Η έκθεση της DBRS Morningstar αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τις φιλοεπενδυτικές δράσεις και έχει χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένας ακόμη λόγος να επιταχύνουμε την προσπάθεια με το ίδιο μείγμα πολιτικής για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλότερα».
Πηγή: Business Daily, Νώντας Χαλδούπης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας