Policy Briefs

Ισπανία: Προϋπολογισμό «με προοδευτικό DNA» ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Ισπανία: Προϋπολογισμό «με προοδευτικό DNA» ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει «έναν φιλόδοξο, κοινωνικό προϋπολογισμό που θα εδραιώνει και θα επεκτείνει τις δημόσιες επενδύσεις», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέδριο, δείχνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς τη μεσαία και την εργατική τάξη

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειτα να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα προοδευτικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του θα ολοκληρώσει την θητεία της, παρά τις αυξημένες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

Η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει «έναν φιλόδοξο, κοινωνικό προϋπολογισμό που θα εδραιώνει και θα επεκτείνει τις δημόσιες επενδύσεις», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέδριο, δείχνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς τη μεσαία και την εργατική τάξη.

«Η Ισπανία θα είναι μια καλύτερη χώρα αν έχει περισσότερες (…) δημόσιες συγκοινωνίες και λιγότερες ‘Λαμποργκίνι’», πρόσθεσε.

Στο συνέδριο, ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε επίσης ότι θα προωθήσει μια πιο προοδευτική φορολογία, με υψηλότερους φόρους για όσους «έχουν ήδη αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να ζήσουν 100 ζωές», για να «περιορίσει τα δυσανάλογα προνόμια» που απολαμβάνουν «ορισμένες ελίτ στη χώρα μας».

Το πρώτο βήμα προς την έγκριση του νέου προϋπολογισμού είναι η παρουσίαση στις 10 Σεπτεμβρίου του λεγόμενου «ανώτατου ορίου δαπανών» και της «πορείας του ελλείμματος».

Η έγκριση ή η απόρριψη του νέου κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό στοιχείο για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού του Σάντσεθ.

Η σταθερότητα της ισπανικής εκτελεστικής εξουσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους επτά βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο του δεξιού αυτονομιστικού κόμματος JxCat, του πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το μέλλον της εκτελεστικής εξουσίας εξαρτάται επίσης από τους επτά βουλευτές του αριστερού αυτονομιστικού ERC, με το οποίο το PSOE του Σάντσεθ έχει συμφωνήσει μια ειδική συμφωνία χρηματοδότησης της Καταλονίας. Είναι μάλιστα παρόμοια σε ορισμένα σημεία με εκείνη της Χώρας των Βάσκων ή της Ναβάρα, με αντάλλαγμα ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Ίλα να γίνει πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Αντιμέτωπη με τη Δεξιά -και κάποιες αντίθετες φωνές στο αριστερό στρατόπεδο- που πιστεύουν ότι το νέο αυτό σύστημα θα ευνοήσει πλούσιες περιφέρειες όπως η Καταλονία έναντι άλλων λιγότερο εύπορων, όπως η Εξτρεμαδούρα ή η Ανδαλουσία, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο (PSOE) υπερασπίστηκε την Τετάρτη ότι το νέο μοντέλο θα διατηρήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των περιφερειών, ενώ θα «εμβαθύνει τον φεντεραλισμό».

Η σταθερότητα της κυβέρνησης Σάντσεθ εξαρτάται ακόμα από την άνευ όρων εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου περί αμνηστίας, ο οποίος δίνει χάρη σε περίπου 400 Καταλανούς αυτονομιστές για την απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επισφαλής πολιτική σταθερότητα του προοδευτικού εκτελεστικού οργάνου ώθησε το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης να κάνει εικασίες για το αν ο Σάντσεθ θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του ή θα αναγκαστεί, κάποια στιγμή, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αν οι Καταλανοί αυτονομιστές αποσύρουν την υποστήριξή τους.

Αλλά ακόμη και αν η κυβέρνηση αποτύχει να ψηφίσει νέο προϋπολογισμό, θα μπορούσε να παρατείνει τον τρέχοντα, αν και τα πολιτικά περιθώρια ελιγμών της θα ήταν πολύ πιο περιορισμένα, μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE.

Την Τετάρτη όμως στην ομιλία του, ο Σάντσεθ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο PP και στο ακροδεξιό VOX, ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει μια κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα»,τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σεβόμαστε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, βοηθούμε την Αφρική

«Ερχόμαστε με τις μπαταρίες μας γεμάτες, με την ίδια επιθυμία όπως πάντα, γεμάτοι έργα και αισιοδοξία, γιατί αυτό χρειάζονται οι πολίτες και γιατί με αυτά τα υλικά χτίζεται μια χώρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η πιο επείγουσα πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να εγκρίνει την «πορεία σταθερότητας» για την περίοδο 2025-2027, αφού απορρίφθηκε στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο με τις ψήφους του PP, του VOX και του JxCat.

Η πορεία σταθερότητας θα μείωνε το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025, στο 2,1% του ΑΕΠ το 2026 και στο 1,8% το 2027.

Ο «κανόνας των δαπανών» – βασικός δείκτης των νέων δημοσιονομικών κανόνων των Βρυξελλών – ορίστηκε στο έγγραφο του Ιουλίου στο 3,2% έως το 2025, στο 3,3% έως το 2026 και στο 3,4% έως το 2027, γεγονός που θα συνέβαλε στη μείωση του δημόσιου χρέους στο 103,6% του ΑΕΠ, στο 101,8% και στο 99,7%, αντίστοιχα.

Η «πορεία του ελλείμματος» της κυβέρνησης, από την άλλη, βασίζεται σε προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη 2,4% φέτος, 2,2% το 2025 και 2% τόσο το 2026 όσο και το 2027, όταν το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί από το σημερινό 11,9% σε κάτω από 9%.

Πέραν τούτου, την Τετάρτη, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την επένδυση πόρων για την «προστασία των συνόρων» των αφρικανικών χωρών που στέλνουν μετανάστες στην Ισπανία και για την «καταπολέμηση των μαφιών που διακινούν ανθρώπους».

«Θα αναπτύξουμε (…) συμφωνίες κυκλικής μετανάστευσης, ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν νόμιμα για να εργαστούν, να εκπαιδευτούν και να επιστρέψουν στις χώρες τους να μπορούν να το κάνουν και να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που έχουμε στην Ισπανία και να συνεχίσουν να προωθούν την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments