Πολιτική

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Παρεμβάσεις για εισοδήματα, στεγαστικό και δημογραφικό.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για μια σειρά παρεμβάσεων με ορίζοντα τριετίας, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου. Στις εξαγγελίες θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.

Τα μέτρα με μακροπρόθεσμη προοπτική θα αφορούν ένα φάσμα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις ακριτικές περιοχές, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ (π.χ. αύξηση στις εφημερίες) και των ενστόλων (π.χ. ενίσχυση νυχτερινών).

Παρεμβάσεις στη στέγαση

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα στην ομιλία του πρωθυπουργού και αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα. Σημαντική προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση περίπου 700.000 ακινήτων που παραμένουν ανενεργά, με την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες. Το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φορολογική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τις νέες μισθώσεις κατοικιών που είναι «κενές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες που θα ωφεληθούν από τα στεγαστικά προγράμματα περιλαμβάνουν ζευγάρια, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άστεγους, γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, καθώς και νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Μία από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο αφορά την επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν:

– Διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων έως τα 50 έτη – Διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων (16.000 ευρώ για άγαμο) – Επιτόκιο στο μισό της αγοράς – Μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Η περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Επιβάλλονται περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίοι θα ισχύουν μόνο για τις κορεσμένες περιοχές και για νέες μισθώσεις. Επίσης, φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί φοροαπαλλαγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανώς τριών ετών, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσφέρουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, εφόσον τελικά επιλέξουν να μεταβούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από 40% σε 60% και η αύξηση του ποσού ενίσχυσης πάνω από 10.000 ευρώ, με το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.

Επιπλέον, εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται να ξεκινήσει ο πρώτος διαγωνισμός για την Κοινωνική Αντιπαροχή. Μέσω αυτού του προγράμματος, ιδιώτες κατασκευαστές θα αναλάβουν την κατασκευή 3.000 κατοικιών σε δημόσια οικόπεδα, οι οποίες θα διατίθενται στη συνέχεια για κοινωνική στέγαση με προσιτό ενοίκιο.

Φοροελαφρύνσεις

Στο μέτωπο της φορολογικής πολιτικής, η κυβερνητική στρατηγική θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Αύξηση συντάξεων.
  • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Περισσότεροι δικαιούχοι από όσους είχαν αρχικά προβλεφθεί αναμένονται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υποστηριχθούν οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ωστόσο, είναι πιθανό η λίστα των δικαιούχων να επεκταθεί, περιλαμβάνοντας και τους χαμηλοσυνταξιούχους, με τα ποσά να διαμορφώνονται ως εξής:

– 200 € για συντάξεις έως 700 € – 150 € για συντάξεις από 701 έως 1.100 € – 100 € για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 €

Επιπλέον, άλλες κατηγορίες ωφελουμένων θα περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Υποστήριξη της οικογένειας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος. Αυτά θα περιλαμβάνουν:

– Εκσυγχρονισμό της επιδοματικής πολιτικής. – Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. – Αύξηση του επιδόματος τέκνων. – Πρόσθετες παροχές για τρίτεκνες οικογένειες. – Σχεδιασμό καταβολής επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που παρέχουν ενίσχυση στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments