Γεωπολιτικά

Οι επιδρομές ΗΠΑ-Ιράκ θέτουν υπό έλεγχο την ικανότητα της Βαγδάτης να περιορίσει το ISIS

Οι επιδρομές ΗΠΑ-Ιράκ θέτουν υπό έλεγχο την ικανότητα της Βαγδάτης να περιορίσει το ISIS

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Επτά Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών για τη σύλληψη ανώτερων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους στη δυτική επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της έξαρσης των επιθέσεων του ISIS.

Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση σε μια αγροτική περιοχή της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ του Ιράκ την περασμένη εβδομάδα για να εντοπίσουν παραμένοντες πράκτορες του Ισλαμικού Κράτους.

Στοιχεία της 5ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, της αντιτρομοκρατικής, της αεροπορίας, της πολεμικής αεροπορίας και της υπηρεσίας πληροφοριών συνεργάστηκαν με αμερικανικά στρατεύματα υπό την ηγεσία αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων νοτιοδυτικά της ar-Rutba, σε μια περιοχή γνωστή ως al-Hazimi, ανέφερε ο ιρακινός στρατός.

Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 μελών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Αφησε επίσης επτά τραυματίες από το αμερικανικό προσωπικό, εκ των οποίων οι δύο από πτώση σε όχθη ποταμού. Δύο μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Landstuhl στη Γερμανία, ενώ οι άλλοι πέντε επέστρεψαν στην υπηρεσία τους, επιβεβαίωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο.

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση φάνηκε να σηματοδοτεί την επιστροφή των σαρωτικών ελιγμών για την εκρίζωση του ISIS στην έρημο Άνμπαρ και μπορεί να είχε περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη στην Ουάσινγκτον, αν δεν υπήρχε το τραυματισμένο αμερικανικό προσωπικό.

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων ήταν συνηθισμένες κατά τις τελευταίες ημέρες της κυριαρχίας του ISIS στις αγροτικές περιοχές της χώρας, αλλά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια με τη μείωση του αποτυπώματος των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ από το 2020.

Τον Ιούλιο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επιθέσεις του ISIS στο Ιράκ κόντεψαν να διπλασιάσουν τον περσινό ρυθμό, μετά από αρκετά χρόνια μείωσης. Η έξαρση των επιθέσεων ήρθε καθώς η CENTCOM έχει μετατοπίσει σημαντική εστίαση στον περιορισμό των περιφερειακών επιπτώσεων του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 200 Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες συμμετείχαν στις επιδρομές, σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη επιχείρηση, δήλωσαν πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ με εμπειρία από πρώτο χέρι στην εκστρατεία κατά του ISIS.

«Πρέπει να ήταν ένας πραγματικά κορυφαίος στόχος», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Security Briefing.

Η CENTCOM δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν σκοτώθηκαν οι προβλεπόμενοι αξιωματούχοι του ISIS, αλλά οι Ιρακινοί διοικητές χαιρετίζουν τις επιδρομές ως μια ηχηρή νίκη. Λεπτομέρειες για την ασυνήθιστα μεγάλη επιχείρηση σκούπα ανέφεραν για πρώτη φορά οι New York Times.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν καθώς ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι επαίρεται για την ικανότητα του ιρακινού στρατού να σταθεί μόνος του στον χειρισμό των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους.

Ανυπομονώντας για μια νίκη στο εσωτερικό για να κατευνάσει τη βάση του στο Σιιτικό Πλαίσιο Συντονισμού του ιρακινού κοινοβουλίου ενόψει των εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος, ο Σουντανί έχει ζητήσει ανοιχτά τον τερματισμό της αποστολής του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκεί.

Κατ’ ιδίαν, ωστόσο, η θέση του Σουντανί σχετικά με την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ είναι πιο διαφοροποιημένη, λένε πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις. Ο ιρακινός στρατός εξακολουθεί να βασίζεται στην υποστήριξη του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού σε διάφορους τομείς, αναφέρει πρόσφατη έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στα χαρτιά ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αλλά έχει μικρή επιρροή στις πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν, συναντήθηκε με τον νέο ανώτατο διοικητή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, τον υποστράτηγο του αμερικανικού στρατού Κέβιν Λέιχι, για να συζητήσουν την πρόοδο του ιρακινού στρατού στην ανοικοδόμηση των δυνατοτήτων του. Ο Σουντανί έλαβε αργότερα ενημέρωση στο υπουργείο Άμυνας στη Βαγδάτη.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ιρακινή κυβέρνηση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Αντιθέτως, Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ένα σημαντικό μέρος του σημερινού επιπέδου των 2.500 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ μπορεί να παραμείνει στη χώρα ως σύμβουλοι στο πλαίσιο μιας διμερούς εταιρικής σχέσης και όχι υπό τη σημαία του διεθνούς συνασπισμού.

Το τέχνασμα θα είναι οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την πίεση στο ISIS ενόψει των εκλογών του 2025 στο Ιράκ χωρίς να φουντώσουν τους εγχώριους επικριτές του Σουντανί. Οι επικεφαλής της άμυνας του Ιράκ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο τον Ιούλιο για να συζητήσουν μια πρόταση για τον τερματισμό της αποστολής του συνασπισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 μαζί με άλλα μακροπρόθεσμα σχέδια υποστήριξης.

«Το ISIS ως κράτος έχει ηττηθεί ως κράτος τρομοκρατών. Αλλά το ISIS ως ιδεολογία είναι ακόμα εκεί», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον νωρίτερα εκείνο το μήνα.

Ένας ασαφής αριθμός ενεργών υποστηρικτών του ISIS παραμένει ελεύθερος. Τον Ιανουάριο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 1.000 μαχητές και χρηματοδότες του ISIS σε όλο το Ιράκ και τη Συρία. Τον Ιούλιο, η CENTCOM δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 2.500 μαχητές του ISIS που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Ενώ η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εκστρατεία οδήγησε τους εναπομείναντες μαχητές των ομάδων στο αγροτικό Ιράκ και τη Συρία πριν από χρόνια, η ανακάλυψη ηγετών του ISIS που σχεδίαζαν επιθέσεις στο εξωτερικό από την επαρχία al-Anbar αποτέλεσε έκπληξη, δήλωσε ο Άλεξ Αλμέιδα, αναλυτής ασφαλείας στην εταιρεία συμβούλων πολιτικών κινδύνων Horizon Engage.

«Συνήθως το ISIS αρέσκεται να βασίζει τους τύπους των εξωτερικών επιχειρήσεων κοντά σε πόλεις και μέρη με καλούς διεθνείς συνδέσμους», δήλωσε οΆλεξ Αλμέιδα. «Η αίσθησή μου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού των εξωτερικών επιχειρήσεων του ISIS είχε ως βάση τη βορειοδυτική Συρία και την Τουρκία», δήλωσε στο Security Briefing.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτά τα παραδοσιακά καταφύγια έχουν εκτεθεί σε βάθος από τα δίκτυα πληροφοριών που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες νυχτερινές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σκοτώνοντας κυρίως τους δύο προηγούμενους ηγέτες της οργάνωσης.

«Η άποψη ότι μπορεί να έχει απομείνει κάποια σημαντική ικανότητα επίθεσης του ISIS στο Ιράκ μπορεί να είναι ακριβής», πρότεινε ο Αλμέιδα.

Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Συρία, υποστηριζόμενες από μέλη της τοπικής κουρδικής αντιτρομοκρατικής πολιτοφυλακής που εκπαιδεύτηκε από τις ΗΠΑ, συνέλαβαν έναν πράκτορα του ISIS, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη διευκόλυνση της απόδρασης πέντε ξένων μαχητών του ISIS από μια φυλακή στη Ράκα την περασμένη εβδομάδα.

Ο αμερικανικός στρατός αναγνώρισε το άτομο ως Khaled Ahmed al-Dandal. «Πρωταρχικός στόχος του ISIS παραμένει η απελευθέρωση των μαχητών του που κρατούνται επί του παρόντος και στη συνέχεια η τροφοδότηση μιας αναβίωσης του ISIS», ανέφερε η CENTCOM σε δελτίο Τύπου μετά την επιδρομή.

Περισσότεροι από 9.000 ύποπτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν σε αυτοσχέδιες φυλακές στη βορειοανατολική Συρία, ενώ περισσότερα από 43.000 από τα ύποπτα μέλη των οικογενειών τους είναι συγκεντρωμένα σε δύο στρατόπεδα εγκλεισμού – Al-Hol και Al-Roj.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, περιέγραψε τον μόνιμα κρατούμενο πληθυσμό ως «έναν κυριολεκτικό και μεταφορικό στρατό του ISIS υπό κράτηση».

Ανεξάρτητα από το αν οι ηγέτες της περιοχής εγκρίνουν ή όχι την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις πολιτοφυλακές της Συρίας υπό κουρδική ηγεσία, οι γείτονες της Συρίας παρακολουθούν την κατάσταση με επιφυλακτικό μάτι.

«Ανησυχούμε ότι θα περάσουν τα σύνορα και θα αρχίσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Χουσεΐν για τους κρατούμενους του ISIS στη βορειοανατολική Συρία κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

«Εάν ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μαχητών του ISIS δραπετεύσει, θα αποτελούσε ακραίο κίνδυνο για την περιοχή και πέραν αυτής», δήλωσε ο Κουρίλα. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για τον επαναπατρισμό αυτών των μαχητών του ISIS στις χώρες προέλευσής τους για την τελική κρίση».

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments