Οδηγός

Σαρωτικές αλλαγές με μόνιμες αυξήσεις σε τρία βασικά επιδόματα

Σαρωτικές αλλαγές με μόνιμες αυξήσεις σε τρία βασικά επιδόματα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σαρωτικές αλλαγές με μόνιμες αυξήσεις σε τρία βασικά επιδόματα

Νέες αυξήσεις στα επιδόματα 

Νέες αυξήσεις στα επιδόματα παιδιούστέγασης και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και εξορθολογισμό των δικαιούχων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την ανακούφιση των πολιτών εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των ποσών στα ανωτέρω επιδόματα αναμένεται από τις αρχές του 2025, σε μέγεθος όμως που δε θα δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα. Επί τάπητος τέθηκε ειδικά η αύξηση του επιδόματος παιδιού, καθώς φέτος η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το εν λόγω επίδομα.

Το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι 70 ευρώ42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Επίδομα στέγασης

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη στέγαση εξετάζονται σενάρια για αύξηση του επιδόματος στέγασης ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των ενοικίων.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά του επιδόματος ενοικίου καθορίζονται ως εξής:

  • Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την αύξηση του ποσού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και αναμόρφωση των κριτηρίων. Κι αυτό διότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).

Ακόμη, προανήγγειλε αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη.

Επιταγή ακρίβειας

Τέλος, σημειώνουμε πως τα χρήματα από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, θα διανεμηθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που χάνουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω προσωπικής διαφοράς, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε άτομα που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε γονείς που δικαιούνται επίδομα τέκνων, αλλά και σε όσους λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ και άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

«Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, θα διανεμηθεί έκτακτη ενίσχυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σε σχεδόν 2 εκατ. ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας όλα τα σενάρια των  προηγούμενων μηνών, για χορήγηση επιταγής ακρίβειας.

Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να διατεθεί σε περίπου 650.000 συνταξιούχους ως επίδομα προσωπικής διαφοράς, εφόσον δεν δικαιούνται λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση του 2025 στις συντάξεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν έλαβαν επίδομα. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) αναμένεται να λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

Ακόμη, την επιταγή ακρίβειας θα λάβουν:

  • Οι 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200 ευρώ.
  • Οι 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν μια επιπλέον δόση.
  • Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν 200 ευρώ.
  • Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν το επίδομα αυξημένο κατά 50%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments