Πολιτική

Ρεβάνς Τσίπρα από Κασσελάκη

Ρεβάνς Τσίπρα από Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σκέψεις Κασσελάκη για δημιουργία πολιτικού κόμματος.

Η αποδοχή της πρότασης για την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την ενισχυμένη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής (163 ψήφοι υπέρ και 123 κατά, συμπεριλαμβανομένων άκυρων και λευκών), οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέες εσωκομματικές εκλογές εντός ενός έτους. Ταυτόχρονα, επαναφέρει στο προσκήνιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκλογή του Κασσελάκη, αλλά και στην απομάκρυνσή του, έναν χρόνο αργότερα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή, αμέσως μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν 100 μέλη του Οργάνου, υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας του Παύλου Πολάκη, φάνηκε να επιθυμεί να αποκόψει κάθε σχέση με τη «νομενκλατούρα» του κόμματος. Δήλωσε ότι θα λογοδοτήσει στη βάση του κόμματος, αφήνοντας ανοιχτές δύο επιλογές: είτε να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία, είτε να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού.

Λίγες ώρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή, ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, υποστηρικτής του Κασσελάκη, είχε αναρτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν, είναι και θα είναι κόμμα του Αλέξη Τσίπρα», ενώ είχε προβλέψει και την ήττα του Κασσελάκη στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Κασσελάκης προς τα στελέχη που τον καταψήφισαν ήταν «ή εγώ ή όλοι εσείς». Επίσης, πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής, είχε προειδοποιήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τη βάση του κόμματος, διαχωρίζοντας την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 από αυτήν του 2024, την οποία θεωρεί ότι ταυτίζεται με τον ίδιο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα και τους υποστηρικτές του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του πιστεύουν ότι το 15% που συγκέντρωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιο προσωπικά. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Interview, δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 5η θέση στην πρόθεση ψήφου, αλλά τα ποσοστά αποδοχής του Κασσελάκη είναι πολύ υψηλότερα.

Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη, καθώς οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, όπως η Νίνα Κασιμάτη, υιοθετούν επιθετική ρητορική απέναντι στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, προμηνύοντας μια δύσκολη προεκλογική περίοδο.

Μέχρι στιγμής, η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη θεωρείται σίγουρη, καθώς δηλώνει συνεχώς την επιθυμία του να αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Επίσης, του πιστώνεται η αυξημένη πλειοψηφία με την οποία πέρασε η πρόταση μομφής, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς υποστηρικτές του Κασσελάκη.

Είναι γνωστό ότι ο Παύλος Πολάκης έχει κακές σχέσεις με την «προεδρική φρουρά» του Αλέξη Τσίπρα και επιδιώκει να κερδίσει ψήφους από το κοινό που στήριξε τον Κασσελάκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η πλευρά των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κάποιον προφανή υποψήφιο, καθώς η Όλγα Γεροβασίλη δεν φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία, όπως είχε συμβεί στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά από παρέμβαση του Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει νέες εσωκομματικές εκλογές.

Από την «φρουρά Τσίπρα», ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, για άλλη μία φορά. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε απομακρύνει αιφνιδιαστικά τον Φάμελλο από τη θέση του προεδρεύοντος της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να εδραιώσει τη συμμαχία του με τον Νίκο Παππά, σε μία προσπάθεια που αποδείχθηκε μάταιη, καθώς δεν κατάφερε να αποφύγει την αποπομπή του από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments