Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ εξελίξεις: Πού οδηγείται μετά την καθαίρεση Κασσελάκη και με ποιον μπροστά; Τα σενάρια

ΣΥΡΙΖΑ εξελίξεις: Πού οδηγείται μετά την καθαίρεση Κασσελάκη και με ποιον μπροστά; Τα σενάρια

Πηγή Φωτογραφίας: [371679] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποφάσισε τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Μία μάχη έκλεισε με ήττα και «καθαίρεση» του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή και μία νέα μάχη τώρα ανοίγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται πλέον σε έκτακτο συνέδριο, ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Αν και αρχικά υπήρχαν διαστάσεις ως προς την ερμηνεία του καταστατικού, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το έκτακτο συνέδριο θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, στις πρώτες τους δηλώσεις κορυφαία στελέχη του κόμματος ξεκαθάρισαν ότι οδηγούμαστε προς νέες κάλπες.

Ιστορικές στιγμές – Πώς φτάσαμε εδώ

Οι στιγμές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικές. Για πρώτη φορά καθαιρείται πρόεδρος από το κόμμα. Ενώ μάλιστα όλα έδειχναν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι οριακό, φαίνεται ότι μετά τη χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή το κλίμα άλλαξε.

Πολλά στελέχη που ήταν ουδέτερα ή και έκλιναν προς στήριξη Κασσελάκη, θεώρησαν τον λόγο του άκρως διχαστικό – έναν λόγο που οδηγούσε τα πράγματα σε δρόμο χωρίς γυρισμό.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι όσοι ήταν σε αυτή την ουδέτερη, γκρίζα ζώνη, αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν την πρόταση μομφής. Πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως να άσκησαν και οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κατρακυλήσει στην 5η θέση, πίσω από ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.

Τα επόμενα βήματα

Ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων έδωσε ο Νίκος Παππάς. Όπως είπε το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα εκπροσωπήσει εκείνος το κόμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μία εβδομάδα αργότερα (δηλαδή σε δύο εβδομάδες από τώρα) θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου. Εκτιμάται ότι τα μέλη δεν θα θελήσουν να καθυστερήσουν πολύ τη διαδικασία.

«Στέλνουμε μήνυμα ηρεμίας και δημοκρατικού διαλόγου στον κόσμο που πληγώθηκε από τις εξελίξεις. Θα πάνε όλα όπως προβλέπει το καταστατικό μας», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος. Δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι «είμαστε στρατιώτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος Πολάκης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο και την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. «Μετά από μία επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε εκλογή νέου προέδρου. Εγώ δήλωσα υποψηφιότητα. Στόχος είναι να ρίξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αυτό καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν. Να προχωρήσουμε ενωτικά στη διαδικασία αυτή», είπε.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε: «Αν το θέλει, γιατί όχι;».

Θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης;

Το ερώτημα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι στον Παύλο Πολάκη, παραμένει ανοιχτό. Ο ίδιος ο έκπτωτος πια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του. Αν και υπάρχει η αίσθηση ότι θα θελήσει να ζητήσει εκ νέου την ψήφο της βάσης, στις πρώτες του δηλώσεις αρκέστηκε σε μία σκληρή επίθεση προς τους αμφισβητίες του.

«Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς καταφέρνοντας ακόμα και να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη της επιτροπής φορώντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.

Ποιοι άλλοι θα βγουν μπροστά;

  • Ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης είναι μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. Κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να τον βοηθήσουν στη μάχη του να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και ξεκαθάρισε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ο ίδιος θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και θέλει να βλέπει ενωμένο.
  • Ο ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και αυτός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, χωρίς πάντως να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
  • Η Όλγα Γεροβασίλη πιστεύεται ότι θα είναι το πρόσωπο που θα βγει μπροστά, όπως άλλωστε είχε κάνει και στο θυελλώδες εκείνο συνέδριο, που ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε προκαλέσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Γύρω από το πρόσωπό της θα μπορούσε να συσπειρωθεί η ομάδα των 87 – και όχι μόνο.
  • Ο Σωκράτης Φάμελλος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο είναι ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του κόμματος, το οποίο και απολαμβάνει ευρέως εκτίμησης και σεβασμού. Είχε δε δώσει πολύ καλές εξετάσεις στις μάχες που έδωσε στη Βουλή ως πρόεδρος της ΚΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments