Διεθνή

Γουινέα-Μπισάου: Κατάσχεση 2.633 κιλών ναρκωτικών σε αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Γουινέα-Μπισάου: Κατάσχεση 2.633 κιλών ναρκωτικών σε αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, protothema.gr

Πέντε επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, ανάμεσά τους ο πιλότος του, συνελήφθησαν

Η δικαστική αστυνομία στη Γουινέα-Μπισάου ανακοίνωσε χθες Κυριακή, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, την κατάσχεση προχθές Σάββατο 2.633 κιλών ναρκωτικών που εντοπίστηκαν στον χώρο φορτίου αεροσκάφους προερχόμενου από τη Βενεζουέλα, μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Οσβάλντου Βιέιρα της πρωτεύουσας Μπισάου.

Το δικινητήριο αεροσκάφος, τύπου Gulfstream IV, με κωδικό αναγνώρισης XA-SBT, μετέφερε 78 δέματα με κοκαΐνη, εξήγησε. Είχε απογειωθεί από τη Βενεζουέλα —και όχι από το Μεξικό, όπως δήλωσε προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην αστυνομία της χώρας—, διευκρίνισε ακόμη στο δελτίο Τύπου.

Πέντε επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, ανάμεσά τους ο πιλότος του, συνελήφθησαν, κατά την ίδια πηγή. Πρόκειται για δυο υπηκόους Μεξικού, υπήκοο Κολομβίας, υπήκοο Βραζιλίας και υπήκοο Ισημερινού.

Πρόκειται να μεταχθούν σήμερα ενώπιον ανακριτών της εισαγγελίας για να δώσουν καταθέσεις και αναμένεται να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, πάντα σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία.

Η κατάσχεση έγινε το Σάββατο στις 13:46 (τοπική ώρα· 16:46 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία, η επιχείρηση διεξήχθη σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το πολεμικό ναυτικό, την εθνική φρουρά και πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

«Η δυτική Αφρική έχει μακρά ιστορία εμπορίας (ουσιών) από αέρος, με αεροσκάφη να κάνουν ενδιάμεσους σταθμούς στις ακτές της. Όμως η κατάσχεση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε αεροσκάφος εδώ και πάνω από μια δεκαετία», σχολίασε χθες μέσω X ο Φρανσουά Πατουέλ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Η κατάσχεση αυτή είναι «η μεγαλύτερη από την αρχή της χρονιάς», διαβεβαίωνε το Σάββατο ο Κιτόλε Κορέια, μέλος της μονάδας δίωξης της διακίνησης ναρκωτικών του αεροδρομίου.

Η Γουινέα-Μπισάου παρουσιάζεται γενικά από παράγοντες του τομέα της ασφάλειας ως δυτικοαφρικανικός κόμβος της διακίνησης κοκαΐνης προερχόμενης από τη νότια Αμερική με κατεύθυνση τις αγορές της Ευρώπης.

Η αστάθεια και η φτώχεια διευκόλυναν την εγκατάσταση στο κράτος αυτό της δυτικής Αφρικής, πρώην πορτογαλική αποικία, διακινητών ναρκωτικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments