EDITOR'S PICK

Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγετε για να ζήσετε πολλά χρόνια

Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγετε για να ζήσετε πολλά χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, economistas.gr

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι στις μπλε ζώνες -ανάμεσα τους και η δική μας Ικαρία - ζουν έως και μια δεκαετία περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Με βάση τις αρχές της μακροζωίας η Eliza Cheng, διατροφολόγος από την Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, μια μικρή πόλη γνωστή ως η μόνη Μπλε Ζώνη στην Αμερική, συστήνει στους πελάτες της να επικεντρωθούν στην ισορροπημένη διατροφή, στην τακτική άσκηση, στην ανάπτυξη υγιών μηχανισμών για τη διαχείριση του στρες και στον επαρκή ύπνο.

Ο απώτερος στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους πελάτες της να δώσουν προσοχή στις τροφές που τους δίνουν ενέργεια — και να τους βοηθήσει να αποφεύγουν τροφές που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών.

Γιατί δεν καταναλώνει ποτέ ενεργειακά ποτά Τα ενεργειακά ποτά έχουν γίνει δημοφιλή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα χρόνια. Συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως γρήγορες λύσεις για την ενίσχυση της ενέργειας, την τροφοδοσία κατά τη διάρκεια της προπόνησης και την ενίσχυση της εγρήγορσης, σημειώνει το CNBC.

Ως διαιτολόγος, όμως, η Cheng συνιστά προσοχή.

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και την όρεξη

Eνα από τα κύρια συστατικά πολλών ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη. Ενώ μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση και άγχος.

Μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και περαιτέρω εξάρτηση από αυτά τα ποτά.

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι έχει ιδιότητες καταστολής της όρεξης. Πολλοί από τους πελάτες της έχουν αναφέρει μειωμένη επιθυμία για γεύματα μετά την κατανάλωση ποτών με καφεΐνη.

Ενώ ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να προσφέρει προσωρινή πληρότητα, δεν είναι γεύμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο αυτού.

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα Ένα τυπικό κουτί ενός ενεργειακού ποτού περιέχει συχνά έως και 30 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να συμβάλει σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης φλεγμονής και των οδοντικών προβλημάτων.

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία

Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών σχετίζεται με αυξημένα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και στρες, έχουν δείξει μελέτες, και με σημαντική αύξηση της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης του στρες που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Οι ατομικές αντιδράσεις στα ενεργειακά ποτά μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά. Παράγοντες όπως η ηλικία, η χρήση φαρμάκων και οι υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα σας αντιδρά σε αυτά τα ποτά, σημειώνει η Cheng.

Γνωρίζοντας αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν καταναλώνετε τακτικά ενεργειακά ποτά, επισημαίνει.

Για τους πελάτες της, προτείνει πάντα νερό, πράσινο τσάι και αφεψήματα από νερό καρύδας ως εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments