Ειδήσεις

«Το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι να κατανοήσουμε πραγματικά τι συμβαίνει σε αυτόν»

«Το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι να κατανοήσουμε πραγματικά τι συμβαίνει σε αυτόν»
Νίκος Σπυρόπουλος, Chris Rampersad, Cecile Tartarin, / κοινή συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου IGARSS 2024 στην Αθήνα.

Τα δεδομένα των δορυφόρων είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την ευφυή γεωργία. Επιτρέπουν στους αγρότες να παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες, να αξιολογούν τα κλιματικά πρότυπα, να διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, να μετριάζουν τους κινδύνους από ακραία φαινόμενα και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας. Με την παροχή υψηλής ακρίβειας, ευρείας κάλυψης και πολύτιμων πληροφοριών, είναι θεμελιώδης για τη λήψη αποφάσεων για τις κυβερνητικές πολιτικές, τις επιχειρηματικές στρατηγικές, τις επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και τις συμβουλές για οικονομικούς κινδύνους.

Ο Δρ. Νίκος Σπυρόπουλος είναι Διευθυντής Στρατηγικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην EarthDaily Analytics. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια δραστηριοποιείται στη διαστημική βιομηχανία, έχοντας διατελέσει στέλεχος σε πολλές εταιρείες δορυφορικών και διαστημικά στρατοσφαιρικά μπαλόνια όπως IIS-EOSAT Inc., Space Imaging (μια εταιρεία της Lockheed Martin, Raytheon και E-System), Definiens, Cosmotelco, KBI, 5CI, UrtheCast, Earthi, World View Enterprise και Space Perspective Inc. Ο Δρ. Σπυρόπουλος έχει λάβει πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γεωργική Μηχανική και Εγγειοβελτιωτικά Έργα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Τηλεπισκόπηση από το UCL και το Imperial College του Λονδίνου και διδακτορικό στη Τηλεπισκόπηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει τηλεπισκόπηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Eurocourses στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εταιρική του εμπειρία σε συνδυασμό με το διεθνές υπόβαθρο, ενισχύουν τις ισχυρές του διαπραγματευτικές ικανότητες και την ικανότητα πώλησης σύνθετων υπηρεσιών.

Ο Chris Rampersad είναι έμπειρος μηχανικός λογισμικού για δεδομένα Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας έχοντας εργαστεί ως Αντιπρόεδρος, Διευθυντής, Τεχνικός Διαχειριστής, Τεχνικός Διευθυντής Μηχανικών Λογισμικού και Μηχανικός Λογισμικού. Διαθέτει εξαιρετική αναλυτική ικανότητα και υπόβαθρο μηχανικής λογισμικού, τα οποία χρησιμοποιεί για να ηγηθεί, να αναπτύξει λογισμικό και να παρέχει τεχνική καθοδήγηση στην ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού. Ο Κρις έχει ένα σταθερό ιστορικό ολοκλήρωσης έργων λογισμικού υψηλού κινδύνου εντός χρονοδιαγράμματος δημιουργώντας ένα σαφές όραμα και αξιοποιώντας αποτελεσματικές πρακτικές μηχανικής λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της ευέλικτης επαναληπτικής ανάπτυξης και των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων. Επί του παρόντος, ο Κρις Ράμπερσαντ είναι Αντιπρόεδρος Μηχανικής στην EarthDaily Analytics.

Η Cecile Tartarin ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο L’Institut Agro Montpellier από το 1996 έως το 1999, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Επιστήμης στην Αγρονομία και την Επιστήμη των Καλλιεργειών. Η Cecile έχει ποικίλη εργασιακή εμπειρία σε δύο εταιρείες. Η Cecile ξεκίνησε την καριέρα της στην Union Invivo το 2001 ως Αναλύτρια Αγοράς και εργάστηκε εκεί μέχρι το 2005. Το 2008, εντάχθηκε στην EarthDaily Agro ως Αναλύτρια Καλλιεργειών και αργότερα κατείχε διάφορες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διευθύντριας Προϊόντων, Επικεφαλής Διαχείρισης Προϊόντων και Αντιπροέδρου Προϊόντων & Λύσεων. Επί του παρόντος, είναι Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης στην EarthDaily Agro.

Νίκος Σπυρόπουλος: Cris [Rampersad] και Cecil [Tartarin] είμαστε σήμερα στην Αθήνα για το Συνέδριο IGARSS 2024. Ακούγοντας τις παρουσιάσεις το πρωί συνειδητοποίησα ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Εκδηλώνεται με φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, οι κατολισθήσεις και η μεγα-ξηρασία. Έτσι, σκέφτηκα ότι αυτό δεν είναι κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική κρίση. Οπότε, πιστεύω ότι πρέπει να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρεται η βιόσφαιρά μας. Και αναρωτιόμουν, ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο για την παρακολούθηση αυτής της παγκόσμιας αλλαγής; Ίσως οι δορυφόροι με υψηλή συχνότητα και επιστημονική ποιότητα και αξιοπιστία των δεδομένων τους μπορούν να είναι μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη. Αυτοί θα μπορούσαν να επιτρέψουν την παρακολούθηση με χρήση της τεχνική νοημοσύνης, ανάλυση πρόβλεψης ή ανίχνευση αλλαγών και έτσι να βοηθήσουν τον πλανήτη μας ή να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του. Δεν ξέρω, Cris, τι σκέφτεσαι γι’ αυτό;

Chris Rampersad: Ναι, αυτά είναι εξαιρετικά σημεία. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και σε παγκόσμια κλίμακα, ο μόνος τρόπος είναι με δορυφόρους. Δεν μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε με αεροσκάφη και δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να παρακολουθούν κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο στο έδαφος, οπότε οι δορυφόροι είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε πώς αλλάζει ολόκληρος ο πλανήτης σε δυναμική βάση. Με τον αστερισμό μας από 10 δορυφόρους που θα εκτοξευθούν το επόμενο έτος, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε αυτή την αλλαγή. Τόσο όσον αφορά το πώς αλλάζουν οι υδάτινοι όγκοι όσο και το πώς αλλάζει η χερσαία μάζα της Γης. Αυτό θα μας δώσει επίσης πληροφορίες για φυσικές καταστροφές, όπως ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις πυρκαγιές, που αποτελεί κρίση που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, τόσο εδώ στην Ελλάδα, όσο και εκεί που είμαστε εμείς, στο Βανκούβερ. Οι δορυφόροι είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσουμε πραγματικά τις αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα και να δράσουμε.

Νίκος Σπυρόπουλος: Cecil, νομίζω ότι αυτή η τεχνολογία από το διάστημα, πιστεύω ότι βοήθησε πολύ με τα θέματα της επισιτιστικής ασφάλειας. Τι πιστεύεις γι’ αυτό;

Cecile Tartarin: Ναι. Ανέφερες τις πυρκαγιές ως ένα παράδειγμα της κλιματικής μας κρίσης. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Το κλίμα επηρεάζει επίσης πολλούς αγρότες και τη γεωργία γενικότερα. Βλέπουμε όλο και περισσότερες ξηρασίες να αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο και βλέπουμε επίσης ορισμένα ακραία φαινόμενα να επηρεάζουν τις καλλιέργειες, που μπορούμε να παρακολουθούμε με τους δορυφόρους. Με την τεχνολογία δορυφόρων, μπορούμε να κάνουμε εκπληκτικά πράγματα, όπως να αναγνωρίζουμε καλλιέργειες από το διάστημα και να εκτιμούμε την υγεία της βλάστησης. Έτσι μπορούμε να προβλέψουμε τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε διαφορετικές κλίμακες, κάτι που επιτρέπει στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να προβλέψει τυχόν διακοπές. Έτσι, με ένα τέτοιο σύστημα, ο καθένας μπορεί να έχει μια παγκόσμια εικόνα κάθε μέρα για την κατάσταση της γεωργίας στον πλανήτη.

Νίκος Σπυρόπουλος: Εμείς, ως μηχανικοί και επιστήμονες, πρέπει να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες και να τις φέρουμε στη γη με έναν πιο εφαρμόσιμο τρόπο. Άκουσα την προηγούμενη μέρα ότι πρέπει να βγούμε έξω από τη φούσκα της επιστήμης και να κάνουμε αυτή την τεχνολογία πιο αποδεκτή από τους αγρότες αλλά και τους πυροσβέστες. Τι πιστεύεις γι’ αυτό; Είναι δυνατόν να απλοποιήσουμε την τεχνολογία και να απορροφήσουμε το βάρος της επιστημονικής επεξεργασίας και να δημιουργήσουμε προϊόντα έτοιμα για κατανάλωση και ανάλυση;

Chris Rampersad: Ναι, είναι δυνατόν. Πριν από είκοσι χρόνια, οι άνθρωποι θα είχαν χρησιμοποιήσει τα μάτια τους για να κοιτάξουν δορυφορικές εικόνες και σήμερα υπάρχουν απλώς πάρα πολλά pixel. Υπάρχουν δισεκατομμύρια pixel που καταγράφονται καθημερινά. Για να τα ερμηνεύσουμε, ευτυχώς, έχουμε τη μηχανική μάθηση και διάφορες μορφές AI. Αυτός είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να ερμηνεύσουμε δεδομένα σε αυτή την κλίμακα και να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς αλλάζουν τα πράγματα. Στο τέλος της ημέρας, δεν προσπαθούμε να δούμε ωραίες εικόνες του πλανήτη. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δυναμικές φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν, είτε πρόκειται για τη γεωργία είτε για τον κίνδυνο πυρκαγιών. Αυτό είναι περισσότερο από μια εικόνα. Αυτές είναι επιστημονικές πληροφορίες που προκύπτουν από περισσότερα χρώματα από αυτά που μπορούν να δουν τα μάτια μας. Δεν είναι μόνο το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Είναι το κοντινό υπέρυθρο. Είναι το θερμικό υπέρυθρο μεγάλης ακτινοβολίας. Είναι το υπέρυθρο μικρού μήκους κύματος. Αυτές είναι φασματικές υπογραφές που υπάρχουν εκεί έξω. Δεν μπορούμε να τις δούμε με τα μάτια μας, αλλά μπορούμε να τις δούμε με δορυφορικές εικόνες και αν εφαρμόσουμε AI σε αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να αρχίσουμε να εξάγουμε πληροφορίες και να αναλαμβάνουμε δράση.

Cecile Tartarin:  Έχετε θίξει επίσης ένα ενδιαφέρον σημείο σχετικά με το πώς να διαδώσετε τα ερευνητικά αποτελέσματα σε πραγματικούς χρήστες. Γι’ αυτό δουλεύουμε επίσης σε μια πλατφόρμα που μας επιτρέπει να λειτουργικοποιούμε τα αποτελέσματα της επιστήμης και να προσφέρουμε πρακτικές λύσεις στους αγρότες, καθώς και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Απαντώντας σε πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά ερωτήματα, δεν πρόκειται μόνο για επιστήμη, αλλά για εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας.

Νίκος Σπυρόπουλος: Έτσι, το μέλλον είναι φωτεινό για εμάς, αλλά και για τους τελικούς χρήστες. Οι άνθρωποι χρειάζονται αυτές τις εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες, για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments