Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ιράν και Μπαχρέιν;
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, και ο ομόλογός του του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, μίλησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς μια νέα προσέγγιση και αφήνουν πίσω τους χρόνια τεταμένων σχέσεων.
Οι δύο διπλωμάτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη «συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμφωνιών», σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αραγκτσί σημείωσε τη σημασία που δίνει η Ισλαμική Δημοκρατία στις σχέσεις με τους γείτονές της και αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο πολιτικός διάλογος Τεχεράνης-Μανάμα θα προωθηθεί περαιτέρω στο μέλλον.
Η συζήτηση εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με κοινή δήλωση των δύο χωρών τον Ιούνιο, όταν συμφώνησαν «να δημιουργήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς… για να εξετάσουν την επανάληψη των πολιτικών σχέσεων».
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο εκτοξεύθηκαν το 2016, καθώς το Μπαχρέιν ακολούθησε τη Σαουδική Αραβία στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία, αφού οι διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν δέχθηκαν έφοδο και λεηλατήθηκαν από σκληροπυρηνικούς ιρανικούς όχλους. Οι βίαιες διαμαρτυρίες είχαν προκληθεί από την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του εξέχοντος, ειλικρινούς σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ.
Ωστόσο, στο επίκεντρο των τεταμένων σχέσεων βρίσκονται οι σοβαρότεροι και επί δεκαετίες ισχυρισμοί για ιρανική ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική του Μπαχρέιν. Το σουνιτικό κυβερνητικό κατεστημένο στη Μανάμα κατηγορεί εδώ και καιρό την Τεχεράνη ότι χρηματοδοτεί τις σιιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν για να αποσταθεροποιήσει το βασίλειο, κατηγορία που η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται σταθερά.
Τα πρόσφατα βήματα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης μεταξύ του Ιράν και του Μπαχρέιν προέκυψαν από την αναθέρμανση των σχέσεων Τεχεράνης-Ριάντ, η οποία παρείχε ένα νέο πλαίσιο για πιθανή προσέγγιση μεταξύ της Τεχεράνης και των περιφερειακών αραβικών αντιπάλων της.
Το αιφνιδιαστικό «ξεπάγωμα» Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, με τη μεσολάβηση της Κίνας τον Μάρτιο του 2023, είχε ως στόχο να τερματιστεί μια επταετής ένταση στις σχέσεις τους και προκάλεσε έναν καταιγισμό διπλωματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας πρεσβειών και της επανέναρξης απευθείας πτήσεων. Η επαναπροσέγγιση δημιούργησε ελπίδες για μια ευρύτερη περιφερειακή στροφή προς το διάλογο και την αποκλιμάκωση, με γνώμονα τις κοινές οικονομικές ανησυχίες, τις κοινές απειλές για την ασφάλεια και την επιθυμία σταθεροποίησης της ασταθούς περιοχής.
Ωστόσο, 19 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έχουν γίνει λίγα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της πραγματικής συμφιλίωσης.
Σε δήλωση αυτή την εβδομάδα του πρεσβευτή του Ιράν στο Ριάντ, Αλιρέζα Εναγιάτι, ήταν ορατά τα σημάδια απογοήτευσης: «Περιμένουμε περισσότερα», δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Χ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της τοποθέτησής του. Ο διπλωμάτης σημείωσε: «Θέλουμε οι σχέσεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα, υπό το πρίσμα της βούλησης των ηγεσιών των δύο χωρών μας να οικοδομήσουν ένα λαμπρό μέλλον».
Η πίεση του Ιράν κατά της απομόνωσης
Η προσέγγιση της Τεχεράνης στη Μανάμα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής της για την ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονές της, ιδίως στις γειτονικές χώρες του Κόλπου. Η αποκατάσταση αυτών των δεσμών μετά από χρόνια απομόνωσης που προκάλεσαν οι διεθνείς κυρώσεις και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί ήταν η στρατηγική προσέγγιση της Τεχεράνης τα τελευταία χρόνια.
Με την αποκατάσταση των δεσμών με το Μπαχρέιν, η Ισλαμική Δημοκρατία ελπίζει επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, το περιφερειακό μπλοκ που περιλαμβάνει το Μπαχρέιν και το οποίο παραδοσιακά αντιμετωπίζει την Τεχεράνη με μια δόση καχυποψίας.
Ο ανανεωμένος διάλογος μεταξύ Τεχεράνης και Μανάμα υποδηλώνει επίσης ότι και οι δύο αναγνωρίζουν τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αποκλιμάκωση. Για το Μπαχρέιν, η συνεργασία με το Ιράν θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις ανησυχίες του για την εσωτερική του ασφάλεια, ενώ για το Ιράν η βελτίωση αυτών των σχέσεων μπορεί να το βοηθήσει να προβάλει την εικόνα ενός πιο συνεργάσιμου και λιγότερο συγκρουσιακού κατεστημένου.
Επιπλέον, καθώς η Τεχεράνη κινείται σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται από τις καθυστερημένες πυρηνικές διαπραγματεύσεις και τις οικονομικές πιέσεις, επιδιώκει να ενισχύσει τις περιφερειακές συμμαχίες και να μειώσει την εξάρτηση από οποιαδήποτε μεμονωμένη δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Η εμπλοκή με το Μπαχρέιν θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για να επιδείξει τη δέσμευσή του στην περιφερειακή ειρήνη και συνεργασία.
Μια εύθραυστη πορεία μπροστά
Ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για τη βελτίωση των σχέσεων Ιράν-Μπαχρέιν, τα εμπόδια μπορεί να παραμένουν και να χρειαστεί απρόβλεπτο μέλλον για να αρθούν.
Η βαθιά ριζωμένη αμοιβαία δυσπιστία, ιδίως όσον αφορά την υποτιθέμενη ανάμειξη του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν, θα αποτελέσει την κύρια πρόκληση.
Για την Τεχεράνη, οι στενοί δεσμοί μεταξύ του Μπαχρέιν και του μεγάλου εχθρού της, των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επιβραδύνουν οποιαδήποτε διαδικασία προσέγγισης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία εξομάλυνσης Μπαχρέιν-Ισραήλ του 2020 θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό πιθανό εμπόδιο.
Οποιαδήποτε επιτυχία στην προσέγγιση Ιράν-Μπαχρέιν φαίνεται, επομένως, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό στον οποίο και οι δύο είναι πρόθυμοι να κάνουν αντίστοιχες πραγματικές παραχωρήσεις, να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του άλλου και να προχωρήσουν πέρα από φωτογραφικές ευκαιρίες και συμβολικές χειρονομίες.
Έτσι, η Μανάμα θα απαιτήσει ισχυρές διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη για μη ανάμειξη στις υποθέσεις του Μπαχρέιν, ενώ το Ιράν θα ζητήσει από το Μπαχρέιν τη γειτονική συνεργασία που θα το βοηθήσει να επανατοποθετηθεί ως περιφερειακή δύναμη σε μια ταχέως εξελισσόμενη δυναμική.
Πηγή:Al Monitor, militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας