Γεωπολιτικά

Πάνω από 20.000 νεκροί στον “ξεχασμένο” πόλεμο του Σουδάν

Πάνω από 20.000 νεκροί στον “ξεχασμένο” πόλεμο του Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το Σουδάν υποφέρει από μια « καταιγίδα κρίσεων», συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, των συνθηκών λιμού και της πρόσφατης επιδημίας χολέρας.

Στον πάνω από ένα χρόνο εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κατηγορεί τα αντιμαχόμενα μέρη για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Το Σουδάν υφίσταται μια καταιγίδα κρίσεων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. «Με λυπεί το γεγονός ότι η κρίση δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει από τη διεθνή κοινότητα».

Το Σουδάν έχει βυθιστεί στη βία από τα μέσα Απριλίου του 2023, όταν μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ των στρατηγών του κατέληξε σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Περισσότεροι από 16 μήνες συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον de facto ηγέτη της χώρας, τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ο οποίος ηγείται των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν «Χεμέντι» Νταγκάλο, ο οποίος ηγείται των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχουν δημιουργήσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Τέντρος συναντήθηκε με τον Μπουρχάν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του και εγκαινίασε ένα γραφείο ΠΟΥ στο Πορτ Σουδάν για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η σύγκρουση, η οποία έχει εξαπλωθεί σε 14 από τις 18 επαρχίες του Σουδάν, έχει εκτοπίσει περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Από αυτούς, 2,3 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και έχει επιβεβαιωθεί λιμός σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Βόρειο Νταρφούρ. Μια πρόσφατη επιδημία χολέρας από μολυσμένα αποθέματα νερού σκότωσε τουλάχιστον 165 ανθρώπους σε όλο το Σουδάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Η κλίμακα της έκτακτης ανάγκης είναι σοκαριστική, όπως και η ανεπαρκής δράση που έχει αναληφθεί για τον περιορισμό της σύγκρουσης», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Μια αποστολή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των γεγονότων ζήτησε μια «ανεξάρτητη και αμερόληπτη» ειρηνευτική δύναμη για την προστασία των αμάχων, αφού κατέγραψε μια σειρά από «οδυνηρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η 19σέλιδη έκθεση της αποστολής, η οποία βασίστηκε σε 182 συνεντεύξεις, ανέφερε ότι η SAF, η RSF και οι αντίστοιχοι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον αμάχων, μεταξύ άλλων μέσω αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών που στόχευαν σχολεία, νοσοκομεία, δίκτυα επικοινωνίας και προμήθειες νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκθεση συνέστησε την επέκταση ενός υφιστάμενου εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, το οποίο επί του παρόντος ισχύει μόνο για τη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, ώστε να καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια του Σουδάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκάλεσαν τα αντιμαχόμενα μέρη του Σουδάν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη τον περασμένο μήνα, αλλά ο σουδανικός στρατός αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία και οι συνομιλίες έληξαν χωρίς να επιτευχθεί κάποια ανακάλυψη. Ο Τομ Περριέλο, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Σουδάν, ξεκίνησε μια περιφερειακή περιοδεία με στόχο την προώθηση των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Περριέλο θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και με Σουδανούς πρόσφυγες και πολιτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια στάσεων στο Ριάντ, το Κάιρο και την Άγκυρα.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments