Καμπανάκι Ντράγκι για το μέλλον της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Ο Μάριο Ντράγκι υποστηρίζει μια Ευρώπη που θα εστιάζει περισσότερο στην ενίσχυση της άμυνας, όπως απαιτούν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, και θα γίνει πιο ανεξάρτητη. Αυτή η θέση εκφράζεται στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με συμβατικό πόλεμο στα ανατολικά σύνορά της και υβριδικό πόλεμο σε πολλές περιοχές, περιλαμβάνοντας επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και τηλεπικοινωνίες, παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες και εργαλειοποίηση της μετανάστευσης. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ καλεί τις χώρες που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για άμυνα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ επιτύγχαναν τον στόχο του 2% το 2024, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης καινοτομίας στον τομέα της άμυνας.
Όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, η παρούσα έκθεση δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, τονίζοντας ότι οι λέξεις που την περιγράφουν είναι «επείγουσα και συγκεκριμένη».
Στην έκθεση Ντράγκι επισημαίνεται ότι η αμυντική βιομηχανία είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά της να παράγει σε μεγάλη κλίμακα και αποδυναμώνει τη δυνατότητα της Ευρώπης να λειτουργεί ως ενιαία δύναμη. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί, στην Ευρώπη κατασκευάζονται δώδεκα διαφορετικοί τύποι αρμάτων μάχης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν μόνο ένα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι στη νέα Επιτροπή θα διοριστεί Επίτροπος για την Άμυνα, ενώ άλλοι Επίτροποι θα ασχοληθούν επίσης με το συγκεκριμένο θέμα.
Επιπλέον, σε ερώτηση σχετικά με την κοινή χρηματοδότηση, απάντησε ότι «θα απαιτηθεί κοινή χρηματοδότηση για ορισμένα κοινά ευρωπαϊκά έργα. Το ζητούμενο τώρα είναι να καθορίσουμε αυτά τα ευρωπαϊκά έργα, αναφερθήκατε (Μ. Ντράγκι) στην άμυνα και στα διασυνοριακά».
Ένας ακόμη τομέας παρέμβασης είναι η ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου για την απομάκρυνση από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Στην έκθεσή του, ο Μάριο Ντράγκι εστιάζει στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες παραμένουν υψηλές παρά τη μείωση που έχει παρατηρηθεί, και αναλύει πώς η απομάκρυνση από τις ανθρακούχες εκπομπές θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη.
Συγκεκριμένα, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι, αν και οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδά τους, οι εταιρείες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές που ισχύουν στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 4-5 φορές πιο αυξημένες.
Αυτό το χάσμα στις τιμές οφείλεται κυρίως στην έλλειψη φυσικών πόρων στην Ευρώπη, καθώς και σε θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την κοινή αγορά ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση. Μεσοπρόθεσμα, η απομάκρυνση από τις ανθρακούχες εκπομπές αναμένεται να συμβάλει στη μετάβαση της παραγωγής ενέργειας σε ασφαλείς και οικονομικά προσιτές καθαρές πηγές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας