Policy Briefs

Λεπέν: Στάση σιωπηρής αποδοχής του Μπαρνιέ μέχρι νεοτέρας

Λεπέν: Στάση σιωπηρής αποδοχής του Μπαρνιέ μέχρι νεοτέρας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Τα ζητήματα της Rassemblement National» θα πρέπει να εξεταστούν, δήλωσαν Λεπέν και Μπαρντελά, καθώς το κόμμα είναι βασικός παράγοντας στην έγκριση ή απόρριψη του σχήματος Μπαρνιέ με βάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National (RN) έχει δεσμευτεί να μην αντιταχθεί στην επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία, δήλωσαν το Σαββατοκύριακο η πρόεδρος του κόμματος Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ζορντάν Μπαρντελά, προσθέτοντας ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ θα κριθεί από τις επιδόσεις του.

Ο Μπαρνιέ, ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit που διορίστηκε τελικά πρωθυπουργός από τον Μακρόν 60 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ανέλαβε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση την Πέμπτη. Ο σχηματισμός όμως αυτής θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί σε ψηφοφορία από τη νέα Εθνοσυνέλευση των 577 βουλευτών.

«Τα ζητήματα της Rassemblement National» θα πρέπει να εξεταστούν, δήλωσαν Λεπέν και Μπαρντελά, καθώς το κόμμα είναι βασικός παράγοντας στην έγκριση ή απόρριψη του σχήματος Μπαρνιέ με βάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μπαρντελά, πρόεδρος της νέας ακροδεξιάς ομάδας Πατριώτες για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι δεν ήθελε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση πριν καν αρχίσει να κυβερνά, σε δηλώσεις του στο TF1 το βράδυ του Σαββάτου.

Η ψήφος όμως κατά της νέας κυβέρνησης θα δημιουργούσε «θεσμική αταξία και δημοκρατικό χάος» στο οποίο δεν ήθελε να συμμετέχει, ενώ, όπως είπε, κάποιοι στην αριστερά το επιδιώκουν αυτό.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Tribune Dimanche, η Λεπέν ευχαρίστησε τον Μακρόν που «έλαβε υπόψη του τα κριτήρια του RN».

Ο Μπαρνιέ φαίνεται να έχει «τις ίδιες απόψεις για τη μετανάστευση με εμάς», πρόσθεσε – αναφερόμενος προφανώς στην εποχή που ο Μπαρνιέ ήταν ο υποψήφιος της δεξιάς Les Républicains στα προκριματικά για τις προεδρικές εκλογές του 2022, πραγματοποιώντας αντιμεταναστευτικές ομιλίες υπερασπιζόμενος την υπεροχή του εθνικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Μπαρνιέ τώρα «παρακολουθείται», δήλωσε ο Μπαρντελά το βράδυ του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι αν ο νέος πρωθυπουργός συνεχίσει τις πολιτικές του Μακρόν που «τιμωρήθηκαν αυστηρά στις κάλπες», «η κυβέρνησή του θα πέσει».

Η Λεπέν επανέλαβε την ίδια προειδοποίηση την Κυριακή. «Τώρα περιμένουμε από αυτόν να δράσει. Το είπε ο ίδιος κατά την παράδοση: λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα», πρόσθεσε.

Ο Μπαρνιέ επανέλαβε τα λόγια της ακροδεξιάς στην Journal du Dimanche, λέγοντας ότι βρίσκεται «υπό το άγρυπνο μάτι όλου του γαλλικού λαού» και «όλων των πολιτικών ομάδων».

«Θα ακούσω τους πάντες», πρόσθεσε, προωθώντας μια «δυναμική κουλτούρα συμβιβασμού, όπου ο καθένας διατηρεί την ταυτότητά του».

Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά της επιλογής του Μακρόν για τον πρωθυπουργό και ζήτησαν την παραπομπή του το Σάββατο. Οι αρχές έκαναν λόγο για 110.000 διαδηλωτές σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 300.000.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments