Μητσοτάκης: Ο οδικός χάρτης για την επόμενη τριετία
Πηγή Φωτογραφίας: [371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε για έκτη χρονιά ως πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά, όμως, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία οι πολίτες είχαν στείλει ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνησή του και σε μια στιγμή, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν καθηλωμένα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε αυτά, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «κακό αποτέλεσμα».
Την εικόνα αυτή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ουσιαστικά ότι έχει στόχο να αλλάξει. Δήλωσε ότι υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές, τις οποίες κάνει, ότι προσπαθεί να πείσει και τη μειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματός του, που διαφωνεί, απέρριψε τις συζητήσεις περί δεξιά στροφής, όπως και τα σενάρια πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου, δήλωσε προσηλωμένος στο πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε και χαρακτήρισε εφικτή την αυτοδυναμία το 2027, υπό μία προϋπόθεση: η κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε. «Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση και θα αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού; Η δική μου απάντηση είναι θετική. Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα γίνει το 2027», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια μετρημένη προσέγγιση, ανακοινώνοντας έναν «οδικό χάρτη» για την επόμενη τριετία. Τα μέτρα που προτάθηκαν είναι πολύ στοχευμένα, απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, και είναι πλήρως κοστολογημένα, εντός των ορίων που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, συν το επιπλέον ποσό που οι Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει για υπέρβαση.
Αυτά τα μέτρα, είτε μικρά είτε μεγάλα, είναι πάντως συγκεκριμένα και αφορούν ζητήματα όπως τα εισοδήματα, το δημογραφικό, τη στεγαστική κρίση, την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων και τον πρωτογενή τομέα. Η ομιλία του ξεκίνησε με την αναφορά στις εξαγγελίες του προηγούμενου έτους που υλοποιήθηκαν, καθώς και στην πρόοδο που επιδιώκει να παρουσιάσει το 2025 για τις φετινές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο με ορίζοντα το 2027, το οποίο διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποκλείει οποιαδήποτε παροχή που θα μπορούσε να θέσει τη χώρα σε καθεστώς εποπτείας και υπηρετεί δύο βασικούς στόχους: την ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω αύξησης μισθών και συντάξεων και μείωσης φόρων, καθώς και αλλαγές σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και βελτιώνουν τη ζωή τους.
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πλήρης αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν, καθώς και η απουσία οποιουδήποτε εναλλακτικού πολιτικού και οικονομικού σχεδίου απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση, με εσωκομματικές αναταραχές, και μέχρι στιγμής, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν αρνηθεί να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε προτεινόμενη μεταρρύθμιση. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει την κυβερνητική του πρόταση με την πολιτική σταθερότητα.
Ένα ακόμα «στοίχημα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν να αντικρούσει τις κατηγορίες περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» της κυβέρνησης κατά το πρώτο έτος της δεύτερης τετραετίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτό επιτεύχθηκε μέσω της ανακοίνωσης μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν σε συγκεκριμένες προκλήσεις, όπως το δημογραφικό, το στεγαστικό και η κατανομή των επιδομάτων. Επιπλέον, αυτά τα μέτρα συνδέονται με την πορεία της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα της περιόδου 2019-2023 αποτελούν τη βάση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2023 και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι το 2027.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας