Πολιτική

Οι υπουργοί εξειδικεύουν το “καλάθι” της ΔΕΘ

Οι υπουργοί εξειδικεύουν το “καλάθι” της ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Καθημερινό πρέσινγκ από το πρωθυπουργικό γραφείο στους υπουργούς

Μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διαμορφώσει μια στρατηγική για τα επόμενα τρία χρόνια και να προσεγγίσει κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που εκφράζουν δυσαρέσκεια, το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται τώρα στους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί προειδοποίηση στα υπουργικά γραφεία για καθημερινή παρακολούθηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και για την εφαρμογή των όσων ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την πίεση, να περιορίσει τις εσωτερικές τριβές και γκρίνιες, και να επαναφέρει την κυβερνητική δυναμική. Στόχος είναι να ανακόψει την πορεία της κυβερνητικής φθοράς, αξιοποιώντας την περίοδο αναταραχών και εσωτερικών διεργασιών στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΝΔ.

Οι αιχμηρές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο, τόσο για την «πολιτική αφασία» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την «δήθεν εκσυγχρονιστική δύναμη» του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν τυχαίες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντα την πρόκληση της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και της ενιαίας κινητοποίησης κυβέρνησης και ΝΔ, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση.

Παράλληλα με την πρόκληση της αποτελεσματικότητας και το αρνητικό κλίμα που παραμένει, οι «λογαριασμοί» της καθημερινότητας παραμένουν ανοιχτοί: οι πτυχές της ακρίβειας (στέγαση, σούπερ μάρκετ, ενέργεια), τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και τα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Έτσι, το στοίχημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας παραμένει.

Η χθεσινή διυπουργική σύσκεψη για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά τις ανακαινίσεις σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και η εξειδίκευση των μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προσδιορίζουν την κατεύθυνση για το μέλλον.

Τα σύντομα και στοχευμένα υπουργικά συμβούλια εντάσσονται στην κυβερνητική ατζέντα, με υπουργούς και υφυπουργούς να συνεργάζονται και να εμφανίζονται δημόσια για να εξηγήσουν την κυβερνητική πολιτική στους πολίτες.

Για παράδειγμα, ο χθεσινός συντονισμός που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επτά υπουργών και υφυπουργών (Λιβάνιος, Πιερρακάκης, Σταϊκούρας, Σκέρτσος, Παπαθανάσης, Μαρινάκης, Μυλωνάκης) σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών εγκαταστάσεων θα επαναληφθεί – με την ίδια σύνθεση – στο Μαξίμου σε έναν μήνα.

Συνολικά, θα διατεθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ εξετάστηκαν δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών. Συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στις αναβαθμίσεις γηπέδων και τουαλετών στα σχολεία, καθώς και σε σοβατίσματα σε διάφορες εγκαταστάσεις. Αναμένεται να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, ώστε σε 30 ημέρες να καταγραφούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα απαραίτητα στοιχεία για την έναρξη των έργων (στις αρχές του 2025).

«Όλοι μπροστά, συνεργαστείτε» είναι η εντολή που δόθηκε από την κυβερνητική ηγεσία προς τη μηχανή της κυβέρνησης – ή αλλιώς, τώρα… τρέχουν. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταρτιστεί ένα πυκνό πρόγραμμα συνεντεύξεων Τύπου από συναρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση και προβολή βασικών δεσμεύσεων.

Η αρχή θα γίνει αύριο, Τετάρτη, με το ΕΣΥ, ενώ σήμερα αναμένεται δια ζώσης συνάντηση του Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα θετικό, μεταρρυθμιστικό αφήγημα για τον τομέα της δημόσιας υγείας και να αναλυθεί ο σχεδιασμός για τα εισοδήματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments