Πολιτική

Προς συνάντηση χαμηλών προσδοκιών μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Προς συνάντηση χαμηλών προσδοκιών μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει»

Οι χαμηλές προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις υπάρχουσες ελληνοτουρκικές διαφορές αποτυπώνονται και στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, όπου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν. Η προσεκτική, αλλά ψύχραιμη στάση του κ. Μητσοτάκη καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου) και υπογραμμίζει τις προοπτικές για την ουσιαστική έναρξη του πολιτικού διαλόγου, όπου, τουλάχιστον θεωρητικά, θα μπορούσαν να συζητηθούν όλες οι σοβαρές διαφορές με την Τουρκία.

«Ποτέ δεν είχα αυταπάτες σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην προσέγγισή μας με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που του έγινε στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω ξεκάθαρα ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού παραμένει αμετάβλητος. Η “Γαλάζια Πατρίδα” εξακολουθεί να είναι παρούσα και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συνεχίσω να θέτω στον Ερντογάν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι κρατάει τα θετικά στοιχεία, αναφερόμενος στη βελτιωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος σε συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και στην ουσιαστική μείωση των παραβιάσεων του εναερίου χώρου τους τελευταίους 19 μήνες. Η «Γαλάζια Πατρίδα», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι η κύρια αιτία που εμποδίζει τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες να εστιάσουν στον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία, δηλαδή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές επενδύσεις για την αμυντική αποτροπή, τις οποίες αποδίδει στη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αν είχαν επιλυθεί τα ζητήματα με την Τουρκία, «δεν θα υπήρχε ανάγκη να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά που επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία (όπως η «Σαμπάχ»), τα οποία χρησιμοποίησαν τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού παρουσιάζονται στον τουρκικό Τύπο με μια διάσταση που αμφισβητεί την «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία στην Τουρκία ακόμη και οι αντιπολιτευόμενοι θεωρούν ως αναγκαία εθνική πολιτική, ανεξαρτήτως της διαφωνίας τους με την προσέγγιση της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν στο θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments