Πολιτική

Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [371090] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε θέσεις μάχης μετά και την κατάθεση των υπογραφών

Η προεκλογική διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην κρίσιμη τελική φάση, μετά την υποβολή των υπογραφών από τους υποψηφίους στην Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) χθες. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά για να προχωρήσει στην επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, αφού πρώτα ελέγξει τις υπογραφές που κατατέθηκαν, και θα εξετάσει το ζήτημα του ασυμβίβαστου της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα, το οποίο αναμένεται να επιλυθεί χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Με μόλις τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, οι υποψήφιοι καλούνται να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους, ενώ οι στρατηγικές τους αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Ενδεικτική είναι η διαφορετική προσέγγιση που υιοθέτησαν χθες κατά την υποβολή των υπογραφών στήριξης των υποψηφιοτήτων τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να καταθέσουν μέχρι τις 9 μ.μ. χθες στην ΕΔΕΚΑΠ 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (54 υπογραφές από σύνολο 360 μελών της Κ.Ε.).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε μια μαξιμαλιστική κίνηση, η οποία συμβολικά ενισχύει τη θέση του ως εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος. Έτσι, για να στηριχθεί η υποψηφιότητά του, κατατέθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ 24.810 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και 170 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Αντίθετα, η στρατηγική του επιτελείου του Χάρη Δούκα ήταν διαφορετική. Για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, κατατέθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως αναφέρουν από το επιτελείο του, έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές από μέλη, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται κατά τις περιοδείες του κ. Δούκα. Σε μεταγενέστερο χρόνο, θα ανακοινωθεί ο συνολικός αριθμός των κομματικών μελών που αποφάσισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ακολούθησε την αναγκαία διαδικασία και υπέβαλε λίστα με πάνω από 5.000 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε περισσότερες από 8.000 υπογραφές, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης επιδίωξε να κερδίσει τις εντυπώσεις με 14.000 υπογραφές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου συγκέντρωσε περίπου 8.500 υπογραφές.

Ο Γιάννης Κανελλάκης, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα, δεν υπέβαλε υπογραφές, επικαλούμενος την προστασία της ιδιωτικότητας των μελών.

Η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων αναμένεται να έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς δεν αναμένονται προβλήματα με τις υπογραφές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόφαση της επιτροπής σχετικά με την ερμηνεία του καταστατικού για το ασυμβίβαστο των αιρετών και την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, έχει επικοινωνήσει με όλους τους υποψηφίους και φαίνεται ότι έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος. Η προτεινόμενη φόρμουλα είναι να υπάρξει ομόφωνη απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για τον δήμαρχο Αθηναίων, χωρίς ενστάσεις από τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να παραταθεί μια τέτοια συζήτηση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας και αντιπαράθεσης, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί στην προεκλογική διαδικασία.

Κομματικές πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και ότι η εκκρεμότητα δεν πρέπει να παραταθεί. Αν δεν προχωρήσει η λύση της ΕΔΕΚΑΠ, η μόνη εναλλακτική είναι το διαρκές συνέδριο, μια προοπτική που δεν φαίνεται να ενθουσιάζει κανέναν. Από το περιβάλλον του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της υποψηφιότητας του Δούκα, αναφέρθηκε χθες ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εφόσον, λοιπόν, κλείσει τυπικά αυτή η εκκρεμότητα σήμερα, την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, ανοιχτή για την προσέλευση μελών, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Εκεί, οι υποψήφιοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους προτάσεις για το μέλλον του κόμματος και τις προτεραιότητες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments