SPOTLIGHTS

«Κλειστά» διαμερίσματα: Τα 4 «κλειδιά» για φοροαπαλλαγή των ενοικίων – Πού μπαίνει φρένο στο Airbnb

«Κλειστά» διαμερίσματα: Τα 4 «κλειδιά» για φοροαπαλλαγή των ενοικίων – Πού μπαίνει φρένο στο Airbnb

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια

Τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν θα πρέπει να πληρούν οι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, που θα τα ανοίξουν και θα ενοικιάσουν, αλλά και όσοι γυρίσουν τις κατοικίες τους από το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη μακροχρόνια μίσθωση.

Ειδικότερα:

  1. Η κατοικία θα πρέπει να είναι κενή ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, πράγμα που θα πιστοποιείται από τη δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε2, ενώ αποδεικτικό στοιχείο θα αποτελεί και η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
  2. Το εμβαδόν του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 120 τ.μ.
  3. Η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος αφορά αποκλειστικά για ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις και παρέχεται για κάθε κλειστό διαμέρισμα έως 120 τ.μ. που θα διατεθεί για μακροχρόνια μίσθωση.
  4. Η προθεσμία για την εκμίσθωση του ακινήτου «τρέχει» από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025 και η απαλλαγή ισχύει για τρία έτη από την έναρξη της εκμίσθωσης.

Με τη φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ τον χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%, με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%. ευρώ.

Σημειώνεται πως από το συγκεκριμένο μέτρο θα υπάρξει απώλεια εσόδων περίπου 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2026-2028. Παρά το κόστος στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το φορο-μπόνους θα ενισχύσει σημαντικά την προσφορά κατοικιών για μίσθωση δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά που η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά λόγω της έλλειψης στέγης και της εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2023 υπήρχαν περίπου 600 χιλιάδες κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα (995.500 δικαιώματα), ενώ από τα κενά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση.

Οι περιοχές που παγώνει το Airbnb

Παράλληλα για την επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης μπαίνουν περιορισμοί στο Airbnb σε τρία κορεσμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, καθώς «παγώνουν» για έναν χρόνο οι άδειες.

Αναλυτικότερα οι περιοχές της Αθήνας όπου μπαίνει «φρένο» στα Αirbnb είναι:

  • 1ο δημοτικό διαμέρισμα: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
  • 2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
  • 3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.

Πηγή: newsbeast.gr–Θανάσης Παπαδής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments