Γεωπολιτικά

Ερντογάν: Η Τουρκία σχεδιάζει «νομικά βήματα» για τη δολοφονία τουρκικής καταγωγής ακτιβίστριας από το Ισραήλ

Ερντογάν: Η Τουρκία σχεδιάζει «νομικά βήματα» για τη δολοφονία τουρκικής καταγωγής ακτιβίστριας από το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται νομικά μέτρα κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία της αμερικανοτουρκικής ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Δυτική Όχθη.

Η Τουρκία θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τη δολοφονία της αμερικανοτουρκικής φιλοπαλαιστινιακής ακτιβίστριας, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα λάβουμε όλα τα νομικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το αίμα της κόρης μας Αϊσενούρ δεν θα χάθηκε έτσι», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, αν και δεν διευκρίνισε τι είδους κατηγορίες θα μπορούσε να ασκήσει η Άγκυρα.

«Αναμφίβολα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με το κράτος του Ισραήλ στο υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ άλλων με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο».

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά τη δολοφονία της 26χρονης Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των εποικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Η Εϊγκί ήταν εθελόντρια της τοπικής πρωτοβουλίας Faz3a, μιας εκστρατείας που ξεκίνησε το 2019 από τοπικούς ακτιβιστές για την προστασία των Παλαιστινίων αγροτών από επιθέσεις εποίκων κατά τη συγκομιδή της σοδειάς τους στα χωράφια.

Η Τουρκία καταδίκασε τη δολοφονία, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δολοφόνησε ειδεχώς» τη νεαρή γυναίκα. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, δήλωσε «βαθιά ενοχλημένος» από τη δολοφονία, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να διερευνήσει τις συνθήκες του συμβάντος.

«Μια πολίτης των ΗΠΑ, η Αϊσενούρ αγωνιζόταν ειρηνικά υπέρ της δικαιοσύνης όταν σκοτώθηκε από μια σφαίρα που το βίντεο δείχνει ότι προήλθε από έναν Ισραηλινό στρατιωτικό σκοπευτή», ανέφερε η οικογένεια Αϊσενούρ σε ανακοίνωσή της. «Χαιρετίζουμε τη δήλωση συλλυπητηρίων του Λευκού Οίκου, αλλά δεδομένων των συνθηκών της δολοφονίας της Αϊσενούρ, μια ισραηλινή έρευνα δεν είναι επαρκής».

«Καλούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Αντιπρόεδρο Χάρις και τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν να διατάξουν ανεξάρτητη έρευνα για την παράνομη δολοφονία και να διασφαλίσουν την πλήρη απόδοση ευθυνών στους ενόχους», προστίθεται.

Ο Ερντογάν παρηγόρησε τη μητέρα της δολοφονημένης ακτιβίστριας, Ραμπιά Μπιρντέν Έιγκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Η Αϊσενούρ, η οποία γεννήθηκε στην τουρκική μεσογειακή επαρχία της Αττάλειας, θα ταφεί στην Τουρκία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια προεκκλησιαστική πομπή που πραγματοποιήθηκε στη Ναμπλούς, όπου πυροβολήθηκε, όπως έδειξε βίντεο του Anadolu. Η σορός της ήταν σκεπασμένη με μια παλαιστινιακή σημαία καθώς την μετέφεραν Παλαιστίνιοι στρατιώτες.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments