Γεωπολιτικά

Ο Μόντι και ο πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ υπογράφουν 5 ενεργειακές και πυρηνικές συμφωνίες

Ο Μόντι και ο πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ υπογράφουν 5 ενεργειακές και πυρηνικές συμφωνίες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι σεΐχη Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν στο Νέο Δελχί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων στον πυρηνικό και σε άλλους ενεργειακούς τομείς, σε ένδειξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά πέντε συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι σεΐχη Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν στο Νέο Δελχί, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι Πέντε συμφωνίες

Μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας των Εμιράτων και της Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας της Ινδίας περιλαμβάνει ένα πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Εμιράτων WAM.

Το πυρηνικό Μνημόνιο προβλέπει επίσης ένα πλαίσιο για τη λειτουργία και τη συντήρηση του πυρηνικού σταθμού Barakah, του πρώτου των ΗΑΕ, σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κατασκευή του εργοστασίου στο Barakah, στην περιοχή Al Dhafra του Αμπού Ντάμπι, ξεκίνησε το 2009. Την περασμένη Πέμπτη, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι ο τέταρτος και τελευταίος αντιδραστήρας τους άρχισε να λειτουργεί εμπορικά, με αναμενόμενη παραγωγή 40 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Μια άλλη συμφωνία για μακροπρόθεσμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου υπεγράφη μεταξύ της Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) και της Indian Oil Corporation Limited (IOC), μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βάσει της συμφωνίας, η ADNOC θα προμηθεύει την IOC από το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Ruwais με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ετησίως για 15 χρόνια.

Η ADNOC υπέγραψε επίσης συμφωνία-πλαίσιο με την Indian Strategic Petroleum Reserve Limited για να επεκτείνει μια υφιστάμενη συμφωνία αποθήκευσης πετρελαίου – βάσει της οποίας η ADNOC εξάγει πετρέλαιο που θα αποθηκεύεται σε υπόγειες στρατηγικές αποθήκες στην ινδική πόλη-λιμάνι Mangalore – και να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας, σύμφωνα με το WAM.

Συμφωνία παραχώρησης παραγωγής για το χερσαίο τεμάχιο Ένα του Άμπου Ντάμπι – ένα τεμάχιο 6.162 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το Ruwais – υπεγράφη επίσης μεταξύ της Urja Bharat και της ADNOC. Η συμφωνία επιτρέπει στην Urja Bharat να μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία.

Ένα πέμπτο Μνημόνιο Συνεργασίας συνήφθη μεταξύ της ADQ, μιας εταιρείας επενδύσεων και συμμετοχών με έδρα το Άμπου Ντάμπι, και του κρατιδίου Γκουτζαράτ για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πάρκου τροφίμων και γεωργίας που περιλαμβάνει τεχνολογίες αιχμής στην Ινδία.

Σχέσεις ΗΑΕ – Ινδίας

Ο σεΐχης Χάλεντ μετέβη στο Νέο Δελχί, συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς των ΗΑΕ και μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με το WAM.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις πολύπλευρες σχέσεις Ινδίας-Εμιράτου και τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε νέους και αναδυόμενους τομείς», έγραψε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ραντχίρ Τζαϊσβάλ στο X.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία έχουν προωθήσει τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, την ενέργεια και άλλους τομείς.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΗΑΕ-Ινδίας, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2022 με στόχο την επίτευξη ενός στόχου μη πετρελαϊκού εμπορίου ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Τον Φεβρουάριο, ο Μόντι πραγματοποίησε επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν οκτώ διμερείς συμφωνίες. Της επίσκεψης του Μόντι είχε προηγηθεί το ταξίδι του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Ινδία τον Ιανουάριο.

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments