Διεθνή

Ντιμπέιτ Καμάλα – Τραμπ: Τι έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Ντιμπέιτ Καμάλα – Τραμπ: Τι έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Τα σημεία που έκριναν την τηλεμαχία

Κρίσιμους πόντους στο πεδίο των εντυπώσεων σκόραρε η Κάμαλα Χάρις και αναδείχθηκε νικήτρια στο ντιμπέιτ των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ στριμώχνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως οι αμβλώσεις και το κατά πόσον είναι ικανός για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Η άπειρη σε τηλεμαχίες Χάρις δυσκολεύτηκε στην αρχή του πρώτου και ίσως μοναδικού ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου καθώς διασταύρωναν τα ξίφη τους για τον πληθωρισμό και το εμπόριο. Αλλά στο υπόλοιπο της τηλεμαχίας η Χάρις παρουσίασε τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο ως έναν ακραίο, ακατάλληλο για την επιστροφή στην προεδρία και τον παρέσυρε σε παγίδες, με αποτέλεσμα σε αρκετές φάσεις να χάνει ο Τραμπ την ψυχραιμία του και εκείνη να κερδίσει το κοινό με την εμφάνισή της.

Το επιβεβαιώνει και δημοσκόπηση του SSRS για λογαριασμό του CNN, στην οποία το 63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, είπαν ότι η εμφάνιση της Χάρις ήταν καλύτερη, και μόνον το 37% υποστήριξαν το ίδιο για τον τραμπ. Πριν το ντιμπέιτ οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν μοιρασμένοι 50%-50% ως προς το ποιος θα τα πήγαινε καλύτερα. Σύμφωνα με το CNN το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά μια μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν το 67% είχε κρίνει ως νικητή τον Τραμπ στην καταστροφική για τον Τζο Μπάιντεν τηλεμαχία.

Politico και BBC στέφουν νικήτρια την Χάρις Την ίδια άποψη για την έκβαση της τηλεμαχίας έχουν και το Politico και το BBC. «Η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – κι ούτε καν οριακά», αποφάνθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Politico, που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. «Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με ερώτημα που θεωρητικά θα ευνοούσε το Τραμπ – αν οι Αμερικανοί τα πάνε καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι προ τετραετίας – γρήγορα στράφηκε κατά του πρώην προέδρου. Ακόμη κι όταν η τηλεμαχία επέστρεψε στο φιλικό τερέν της μετανάστευσης η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ, αναγκάζοντάς τον να μιλά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και για fake news με απαχθέντα κατοικίδια και κατέστη γρήγορα σαφές ότι γνώριζε πώς τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εκείνος ήθελε», σχολίασε ένας εξ’ αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC με την ανταποκρίτριά του στην Ουάσιγκτον, ΚόρτνεΪ Σαμπμαράνιαν να σημειώνει ότι «μολονότι είναι ασαφές κατά πόσον οι τηλεθεατές έμαθαν περισσότερα για τις πολιτικές της, η Χάρις κατάφερε με μια σειρά επιθέσεων να βγάλει εκτός εαυτού τον Τραμπ. Το επιτελείο της Χάρις θα είναι ικανοποιημένο που οι τηλεθεατές είδαν μια εκδοχή ενός εξόφθαλμα οργισμένου Τραμπ, που δεν είχαν δει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν». «Ο Τραμπ ήταν πολύ κακός κι η Χάρις κέρδισε με διαφορά» την τηλεμαχία, έκρινε ο πολιτολόγος Λάρι Σαμπάτο. Αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό πως θα έχει αντανάκλαση στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή στο Πρίνστον.

Χάρις: «Περίγελος των ηγετών» ο Τραμπ

Η Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ «περίγελο» ξένων ηγετών, είπε πως αν ήταν πρόεδρος εκείνος, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είχε φθάσει και θα στρογγυλοκαθόταν «στο Κίεβο», του πρόσαψε πως είναι κάποιος που μπορούν να «χειραγωγούν» οι «δικτάτορες». «Έχω ταξιδέψει ανά την υφήλιο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και παγκόσμιοι ηγέτες γελάνε με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε η Χάρις. «Έχω μιλήσει με στρατιωτικούς ηγέτες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μαζί σας και λένε ότι είστε όνειδος» του πέταξε. Κι είπε ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

«Μισεί το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», είπε από την πλευρά του Ο Τραμπ αναφερόμενος στη Χάρις «Το Ισραήλ θα χαθεί», επέμεινε, αφού η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να τελειώσει άμεσα» και ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός» ώστε «να επιστρέψουν οι όμηροι».

Η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια διεξήχθη με φόντο τις δημοσκοπήσεις πανεθνικά και στις πολιτείες-κλειδιά να δείχνουν μια αμφίρροπη μάχη ανεβάζοντας το διακύβευμα του ντιμπέιτ, του πρώτου μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την κούρσα στηρίζοντας τη Χάρις ως προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών.

Επίθεση της Χάρις στον Τραμπ για τις αμβλώσεις

Η διαβασμένη Χάρις εξαπέλυσε την πρώτη μεγάλη της επίθεση στον Τραμπ αναφορικά με τις αμβλώσεις κατηγορώντας τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ ότι είναι «ανήθικος» και υπεύθυνος για τον διορισμό των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η συντηρητική πλειοψηφία των οποίων ακύρωσε το 2022 το συνταγματικό δικαίωμα του τερματισμού της κύησης. «Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει κανείς την πίστη ή τα πιστεύω του για να συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση κι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να λένε σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε η Χάρις. Αν και εμφανίστηκε νευρική στην αρχή όταν η κουβέντα στράφηκε στην οικονομία η Χάρις άρχισε να ανακτά την αυτοπεποίθησή της αποκρούοντας επιθέσεις του Τραμπ και εξαπολύοντας καρφιά εναντίον του χλευάζοντάς τον ως εγωιστή και αλλόκοτο.

«Μιλά για φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, λέει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν καρκίνο. Και αυτό που θα παρατηρήσετε επίσης είναι ότι ο κόσμος αρχίζει να φεύγει νωρίς από τις ομιλίες του εξαντλημένος και βαριεστημένος. Για το μόνο πράγμα που δεν θα τον ακούσετε να μιλάει είστε εσείς», είπε η Χάρις απευθυνόμενη στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, που παρακολουθούσαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες το ντιμπέιτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments