Οδηγός

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ισχύ για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζομένους

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ισχύ για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζομένους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ισχύ για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζομένους

Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι εμπίπτουν πλέον στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι εμπίπτουν πλέον στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά την πιλοτική έναρξη της εφαρμογής του μέτρου στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, στα σούπερ μάρκετ οι υπερωρίες αυξήθηκαν πάνω από 61%, κάτι που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά του.

Η υποχρεωτική χρήση του μέτρου θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου, για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής και να επιλυθούν τυχόν πρακτικά ζητήματα. Οι επιχειρήσεις που αφορά η επέκταση του μέτρου περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, και χώρους εστίασης.

Σημειώνεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζομένους που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έχει ανακοινώσει ότι στο διάστημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) και ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Σκοπός των δράσεων είναι η ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και συζήτησαν την επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση. Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή τους, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών του εργασιακού χρόνου.

«Αύξηση υπερωριών στα σούπερ μάρκετ 61%»

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις στις δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους. Ενδεικτικά, στα σούπερ μάρκετ από την έναρξη της εφαρμογής έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση στις υπερωρίες ύψους 61,2%.

Η υπουργός δήλωσε: «Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, προστατεύουμε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Το μέτρο καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας και είναι εργαλείο κατά της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.»

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments