Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν το ΕΣΥ κατέρρεε πραγματικά, θα κατέρρεε και η ελληνική κοινωνία [pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν το ΕΣΥ κατέρρεε πραγματικά, θα κατέρρεε και η ελληνική κοινωνία [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: [371734] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η άκρα αριστερά του 0,3% έχει φτάσει να διαφεντεύει ολόκληρες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σε απολογισμό του έργου που έχει γίνει για το ΕΣΥ και παρουσίαση των βασικών προτεραιοτήτων για το μέλλον, προέβη, σήμερα το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε εισαγωγικά πως «ο λόγος που σας καλέσαμε, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι για να παρουσιάσουμε όσα έγιναν πραγματικά τα τελευταία χρόνια. Πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης και η αριστερά καλλιεργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για την κατάρρευση του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται καθημερινά 80.000 πολίτες. Είναι ένα τεράστιο και πολύ εκτεταμένο δίκτυο. Είναι αδύνατο να μην υπάρξει και αστοχία. Όμως, η αστοχία δεν υπερκαλύπτει την επιτυχία του ΕΣΥ. Είναι αυθαίρετο να γίνεται λόγος για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Θα παρουσιάσουμε τους πίνακες του προσωπικού. Ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν, αλλά θα διαπιστώσουμε πως έχουμε περισσότερο προσωπικό από το 2019. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο κτιριολογικό πρόγραμμα από συστάσεως του ΕΣΥ. Παράλληλα, προωθούμε, με την κυρία Αγαπηδάκη συστήματα πρόληψης και δίνουμε νέα κίνητρα στους γιατρούς που είναι παθολόγοι και στους γιατρούς στις άγονες περιοχές. Θα δούμε ότι όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ΕΣΥ είναι εγκαταλελειμμένο. Επίσης, ικανοποιήσαμε το χρόνιο και κορυφαίο αίτημα του ιατρικού κόσμου για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών στο ΕΣΥ. Κι όμως, σήμερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μιλάνε για «ψίχουλα». Είναι άδικο να απαξιώνεται σε τέτοιο βαθμό το ΕΣΥ. Αυτό επιδρά αρνητικά στον τρόπο πρόσληψης του ΕΣΥ από τους πολίτες. Έχει παραγίνει με την άκρα αριστερά του 0,3%, η οποία έχει φτάσει να διαφεντεύει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών και η οποία απαξιώνει πλήρως κάθε προσπάθειά μας, άνθρωποι που παίρνουν και πόζα Μαικήνων».

Στο σημείο αυτό, ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει κανένας δείκτης όπου μπορεί να βασίσει κανείς επιχείρημα σε βάρος του ΕΣΥ και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε.. Περιμένουμε όμως την τελική και επίσημη απάντηση της Επιτροπής. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν σίγουρα. Υπάρχουν χειρουργεία που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες. Θέλουμε να μειώσουμε τις αναμονές άνω των 4 μηνών. Θα ενισχύσουμε το εισόδημα των χειρουργικών ομάδων και ταυτόχρονα, θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που περιμένουν περισσότερο καιρό. Δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα σαφές προβάδισμα. Θα πιέσουμε όλο το σύστημα και να επιλέξει τους ανθρώπους που περιμένουν περισσότερο στην αναμονή των χειρουργείων. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Χάρη στον πρωθυπουργό, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία εντάχθηκαν, την τελευταία στιγμή, στο ταμείο αλληλεγγύης».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του Τύπου.

Πιο αναλυτικά, για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, επισημάνθηκε ότι «δεν θέλουμε να μπουκώσουμε το σύστημα. Όταν φτάσουμε λίγο πριν την εφαρμογή, θα δώσουμε ειδική συνέντευξη Τύπου.  Έχουμε πλήρη καταγραφή. Ξέρουμε τους ασθενείς που θα προτεραιοποιηθούν. Η προτεραιότητα ανήκει σε αυτούς που περιμένουν περισσότερο στην αναμονή. Πρόκειται για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που δεν μπορούν κατά τεκμήριο να κινηθούν προς το ιδιωτικό σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς, δε, για τα ΤΕΠ και το χρόνο αναμονής στις εφημερίες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα στην αναμονή, κυρίως στην Αττική. Αυτό όμως δεν είναι είδηση. Δεν είναι κάτι νέο. Αντιμετωπίζουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Όμως, μπορούμε να θέσουμε το ρεαλιστικό στόχο της μείωσης σε 1 ή 1,5 ώρα στο χρόνο αναμονής στις εφημερίες. Πιστεύω πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Και ως προς την 24ωρη εφημερία, το σύστημα δεν μπορεί να την αντέξει. Δεν έχουμε το επαρκές προσωπικό για να το υποστηρίξουμε. Είχα χθες συνάντηση με την κυρία Παγώνη και με την ΕΙΝΑΠ. Στα μέσα Οκτωβρίου περίπου, θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, αν και ο στόχος της μείωσης του χρόνου αναμονής είναι δύσκολος. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και η μείωση των εφημεριών είναι τα δυο μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments