Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και με voucher αλλά με μηδενική συμμετοχή των ασθενών

Άδωνις Γεωργιάδης: Και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και με voucher αλλά με μηδενική συμμετοχή των ασθενών

Πηγή Φωτογραφίας: [371734] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι αλλάζει με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.

«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία «λάβαμε τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων οργάνων. Δεν μπορώ να σας πω ακριβή ημερομηνία», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το εισόδημα των χειρουργικών ομάδων, ενώ θα βοηθηθούν πραγματικά όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

«Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν σίγουρα, σε κάθε περίπτωση», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.

Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Νέες αλλαγές στον προσωπικό γιατρό

Την είδηση την παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός, ως αρμόδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Είναι το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και μια σειρά από άλλες αλλαγές το οποίο σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα τεθεί προς διαβούλευση έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως είπε η κυρία Αγαπηδάκη, «το νέο σχέδιο νόμου αφορά μια πρώτη προσπαθεια ενίσχυσης της ΠΦΥ». Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενίσχυση της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής -βασικές ειδικότητες για την ΠΦΥ αλλά καθόλου δημοφιλείς ανάμεσα στους γιατρούς- με «μπόνους» 30.000 ευρώ για κάθε νέο γιατρό που επιλέγει αυτές τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα προστεθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού 2.500 γιατροί – με μια διαδικασία μέσω δήμων, η οποία δεν αναλύθηκε περεταίρω- ενώ θα τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών περισσότεροι παιδιατροι, με στόχο σε πρώτη φάση να καλυφθούν δωρεάν 500.000 παιδια τα οποία όπως υπολογίζει το υπουργείο αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του παιδικού πληθυσμού της χώρας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που θα στελεχώνονται αντιστοίχως και θα έχουν και την ευθύνη της Τηλεϊατρικής για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα επεκταθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες από 30 ετών και θα ξεκινήσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανέλαβε συνοπτικά μόνο τα όσα εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με κάπως εκτενέστερη αναφορά στην αυτοτελή φορολόγηση της αμοιβής εφημερίας με συντελεστή 22% η οποία υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στις τσέπες των γιατρών έως και 200 ευρώ παραπάνω το μήνα (μικτά).

Έρχονται αλλαγές και στις εφημερίες

Ωστόσο, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Η τελευταία φορά που άλλαξαν οι εφημερίες στην Αττική ήταν επί Νικήτα Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας.

Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΤΕΠ, κυβερνητική προτεραιότητα σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και την μείωση των αναμονών και της ταλαιπωρίας θεωρείται απαραίτητη αυτή η «ανακατάταξη» των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, εφόσον με τις παρούσες δυνατότητες του συστήματος δεν είναι εφικτή η αυτόνομη 24ωρη λειτουργία των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία (σήμερα εφημερεύουν ανά τέσσερις ημέρες και κατά ομάδες).

Οπως και να ‘χει και όπως το έθεσε ο ίδιος ο υπουργός, η αποσυμφόρηση της λίστας χειρουργείων – με τις δωρεάν απογευματινές επεμβάσεις – και το «νοικοκύρεμα» των Επειγόντων είναι δύο τομείς που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το «πρόσωπο» του ΕΣΥ, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν όσα σχεδιάζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments