Άδωνις Γεωργιάδης: Οι αλλαγές και οι νέες προοπτικές του ΕΣΥ [vid,pics]
Πηγή Φωτογραφίας: [371734] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) σε συνέντευξη Τύπου, αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών του τομέα Υγείας ότι το «ΕΣΥ καταρρέει».
«Πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια από συνδικαλιστές της Αριστεράς να διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και το έχει εγκαταλείψει», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε, καθημερινά εξυπηρετούνται περίπου 80.000 πολίτες στο Σύστημα Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 100 νοσοκομεία, 300 Κέντρα Υγείας και ένα εκτενές δίκτυο υπηρεσιών. «Είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Είμαστε εδώ για να τις επιλύσουμε και να τις μειώσουμε. Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι απολύτως ψευδής, έχουμε μεγάλη μέριμνα για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ δεν εγκαταλείπεται».
Σύμφωνα με τα λεπτομερή στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι επαφές με το Σύστημα Υγείας ανέρχονται σε 2,5 φορές τον πληθυσμό της χώρας, με 25 εκατομμύρια επαφές πολιτών ετησίως.
Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι το Σύστημα Υγείας δεν έχει ενισχυθεί ποτέ στο παρελθόν όσο κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, το 2019 το προσωπικό του ΕΣΥ ανέρχονταν σε 78.272 άτομα, ενώ σήμερα υπηρετούν 86.138. «Ο Ευαγγελισμός έχει 165 περισσότερους γιατρούς, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει 190 περισσότερους», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Επιπλέον, έχουν προκηρυχθεί περίπου 12.500 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων περίπου 1.200 παρέμειναν άγονες. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή συγκεκριμένων κινήτρων για την ενίσχυση προβληματικών ειδικοτήτων και περιοχών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μηνιαίες αποδοχές των γιατρών, οι οποίες έχουν αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω με την εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων, όπως τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών τους.
Η οικονομική στήριξη των γιατρών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν τους χορηγήθηκε μεσοσταθμική αύξηση 10%. Στον Ιανουάριο του 2024, ο βασικός μισθός των γιατρών του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 70 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο θεσπίστηκε αύξηση των εφημεριών κατά 20%. Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με συντελεστή 22%, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να προσθέσει 100-200 ευρώ στο μηνιαίο ποσό των εφημεριών.
Ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων
Αναφορικά με τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ανάκαμψης για χρηματοδότηση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία είχε ανακοινωθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα, παραδεχόμενος ότι υποτίμησε την επίδραση των Ευρωεκλογών στις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Από το 2025, θα εφαρμοστεί παντού το σύστημα DRG, το οποίο σημαίνει ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται με βάση την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, κατά την περίοδο 2023-2024, τα νοσοκομεία έλαβαν επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός τομέας της Υγείας χρηματοδοτήθηκε με 980 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο εφημεριακό σύστημα.
Μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επανέλαβε συνοπτικά τα κύρια σημεία της νέας ρύθμισης, τα οποία είχε ήδη παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες: Θα προσφερθεί ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ ετησίως σε νέους γιατρούς γενικής ιατρικής. Επιπλέον, θα προστεθούν προσωπικοί γιατροί σε επίπεδο δήμων, με στόχο την εγγραφή όλου του ελληνικού πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό, ενώ θα ιδρυθούν και επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.
Η κυρία Αγαπηδάκη αναγνώρισε ότι ένα σοβαρό ζήτημα είναι η «διαρροή» γιατρών και άλλου προσωπικού προς άλλες χώρες, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το νέο ΕΣΥ απαιτεί σύγχρονα υλικά, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται τα ίδια υλικά που υπήρχαν πριν από 30 χρόνια», τόνισε, προσθέτοντας ότι δημιουργούνται 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Επίσης, για πρώτη φορά αυξάνονται οι παιδίατροι του ΕΣΥ, με στόχο να καλυφθούν περισσότερα από 500.000 παιδιά, δηλαδή το 1/3 του παιδικού πληθυσμού της χώρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας