Πολιτική

Η κυβέρνηση και το αντιπολιτευτικό κενό

Η κυβέρνηση και το αντιπολιτευτικό κενό

Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην τελική ευθείας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποδείξει στην πράξη την εικόνα της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, στηριζόμενο πλέον σε ένα σχέδιο με τριετή προοπτική.

Ένα σχέδιο ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθιζόταν σε έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας, απομακρύνοντας τον πρόεδρό του από την ηγεσία και εισερχόμενο σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι για τη θέση δεν έχουν «αποκαλυφθεί».

Ο πολιτικός «χάρτης» της χώρας αποτυπώνει πλέον την αντιφατική εικόνα μιας κυβέρνησης από τη μία πλευρά και μιας σχεδόν ανύπαρκτης αντιπολίτευσης από την άλλη. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή νέας ηγεσίας, με τον σημερινό αρχηγό του να έχει, προς το παρόν, «ημερομηνία λήξης» μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές που θα κρίνουν αν θα παραμείνει στην προεδρία ή αν θα αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο στην κορυφή της Χαριλάου Τρικούπη.

Η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης στο πολιτικό τοπίο καθιστά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ακόμη πιο επιτακτική, αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα περί «πιέσεων» και «αντιδράσεων» σε σχέση με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει τις επιδόσεις της, καθώς ο κύριος αντίπαλός της είναι η ίδια η πραγματικότητα, τα προβλήματα και οι αδυναμίες. Αυτή η παραδοχή εντείνει τις προσδοκίες των πολιτών.

Από το κυβερνητικό επιτελείο ανακοινώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να παρακολουθεί καθημερινά την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων και πολιτικών που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και να επιτευχθούν άμεσα ορατά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, από τη Δευτέρα, διεξάγονται καθημερινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την άμεση εφαρμογή των εξαγγελιών. Στόχος είναι, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, να αναστραφεί η εικόνα «καθίζησης» των ποσοστών ικανοποίησης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο πρώτα οι πολίτες να πεισθούν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί πλήρως τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο με προοπτική τριών ετών, το οποίο θα περιλαμβάνει συνέχιση των ενισχύσεων και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, καθώς και επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τη στέγαση ή τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο στόχος της σύγκλισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και της αποκατάστασης των «χαμένων χρόνων των μνημονίων» είναι εφικτός μέσω του προγράμματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως αναφέρουν, τότε θα είναι δυνατόν να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτείται χρόνος, καθώς «δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού» και ούτε τα εισοδήματα μπορούν να φτάσουν στα επίπεδα που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι αναγκαία.

Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι η απουσία εναλλακτικού σχεδίου. Ο πρωθυπουργός το ανέφερε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το επανέλαβε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αλλά δεν έχουμε άλλη εναλλακτική προς σύγκριση». Παράλληλα, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αξιολογήσουν στο τέλος της ημέρας ποιος θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις στα σημαντικά ζητήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments